"Текстът, който ми хрумна първо, беше: "Министър и заместник-министър с радост научават, че шефът може да чете. И се радват."

Така коментира Илиян Василев вчерашната "новина", която Бойко Борисов съобщи от гората. 
Ето какво още пише бившият посланик на България в Русия:

А сега сериозно! Tези рейгинги не са безплатни и винаги е стоял въпросът за конфликта на интереси между това да получаваш едни големи пари от Министерството на финансите, което сключва договор за извършване на подобни оценки и да оценяваш неговата работа /не само неговатa, но основно/. Преди години МФ прекрати договор с една от агенциите, защото не харесваше оценките.

Годината е изключително трудна, приходите падат, бюджетите са на дефицит и причината да се отчитат междинни излишъци е практическата абдикация от капиталови програми. Икономиката също регистрира спад, безработицата расте и... дават по-добра прогноза по дългосрочния рейтинг само благодарение на влизането ни в чакалнята на ЕЗ?

Тези рейгинги основно се ползват от инвеститорите в суверенни дългови инструменти и те с радост кредитират България, която изстрада с цената на лишения цели двадесет и три години тези оценки.

Всъщност "Муудис" индиректно одобри вземането на 5-те милиарда лева кредит и насърчи правителството да взема още и да затъва.

Самото влизане в ЕРМ-2 беше реализирано със съмнителна сделка по изкупуване на завишени цени на акции на ПИБ и тъмна сделка с включването на чешки хазартен милиардер срещу неясни ангажименти, тоест - с корупция.

Ако ще цялата държава да бъде проядена от корупция, нито "Муудис", нито "Стандард енд Пуърс", нито "Фич" ще им пука, нито пък ако доходите останат ниски и ние се закотвим на дъното. Важното е да си плащаме на външните инвеститори в държавни ценни книжа.

В главата на Борисов тази новина, в която пропускат, че агенцията е намалила перспективата от "положителна" на "стабилна", компенсира лошата новина от Европейския парламент.

Снимка на Ilian Vassilev.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.