В понеделник британски съд ще решава дали основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж да бъде екстрадиран в САЩ. Ако това стане, вероятността за което е голяма, Асанж го чакат близо 200 години зад решетките.

Либералните кръгове, но и голяма част от левите в САЩ и по света отписаха Асанж, уплашени или манипулирани от пропагандата на американското правителство, Пентагона, правосъдието и мейнстрийм медиите. За мнозина негови поддръжници ако не "държавен враг", той е виновен, защото бил действал с нечистоплътни методи, несъвместими с журналистиката. Други пък го намразиха заради публикуваните хакнати имейли на Хилъри Клинтън, които спомогнали за победата на Тръмп през 2016 г.

"Светът дължи на разкритията на Джулиан Асанж съкровищница с подробна информация за атаки с безпилотни летателни апарати срещу цивилни, за изтезания и за други военни престъпления на САЩ в Афганистан, Ирак и интернирания лагер Гуантанамо", припомня германското ляво алтернативно издание taz.

В България, благодарение на партньорството на "Биволъ" с "Уикилийкс", публикувала "тонове" информация за престъпления и далавери на силните на деня по цял свят, научихме за "гнилите ябълки" в българската банкова система, за тъмното минало на премиера Борисов и дузина други мръсни тайни на прехода. Не помня дали някоя от "засегнатите" страни е съдила "Биволъ", но не ми е известно изданието да е осъдено за тези разкрития.

В неделя в цял свят ще се състоят демонстрации с искания австралийския програмист, журналист и интернет активист да не бъде предаван на американците. Не знам предвидено ли е нещо подобно в България. Бих се включил!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.