Днешната България е нов Трети свят - с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа, пише полската медия Przegląd (Ревю).

Премиерът спи с пистолет до леглото си и държи хиляди евро в брой и златни кюлчета в нощното си шкафче. Ежедневни протести продължават почти три месеца по улиците. 

Моделът за възстановяване на пазарната система, въведен в България след 1989 г., доведе до безпрецедентен цивилизационен колапс в страната и обществото, продължил над 1,3 хиляди години история на българската държавност. Една трета от българите са емигрирали, промишлеността по същество не съществува, селското стопанство е в ръцете на няколко олигархични семейства, здравеопазването и образованието са в състояние на перманентен колапс, инфраструктурата рухва, провинцията е напълно обезлюдена, вторична неграмотност навлезе в ромската общност. Един поглед към циклично съставените от Евростат показатели е достатъчен, за да разберем, че днешна България е нов Трети свят - с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа.

Разбира се, всичко това не се случи изведнъж. Но сега ни напомнят за това масови демонстрации, които не стихват от улиците на София и няколко големи града почти 90 дни. Протести в знак на солидарност се провеждат и във Великобритания, Франция, Германия, Испания и няколко други големи градове, в които живет български емигранти.

Обществото, буквално с последните си сили, направи мащабен, може да се каже отчаян опит да отхвърли трансформационно-мафиотското иго. За съжаление, няма помощ от никого. Европейският съюз се занимава главно с Беларус, който не е член на ЕС. Междувременно в България, точно казано, се случва точно това, което е обект на западноевропейска критика в случая на Беларус - гангстерският свят краде страната, тормози обществото, олигархичните върхове забогатяват за сметка на опустошението на всичко наоколо, на практика няма опозиционни медии, корупцията е основният механизъм за управление и др.

След тримесечни протести и многобройни схватки с полицията в центъра на София, Европейският парламент реши да проведе дебат за върховенството на закона в България. Звучи Ви познато, нали? Нулевият ефект от такова театрално действие може да се предскаже сега.

Парадокс е, че протестиращите все още не са излезли с конкретни икономически искания. С оглед на третите световни стандарти, които българите трябваше да издържи, изглежда, че недоволните първо ще искат пари. Междувременно чуваме главно призиви за две оставки - премиерът Бойко Борисов и националният прокурор Иван Гешев.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.