На последната предпразнична сесия на общинските съветници, кметът на Пловдив Иван Тотев отправи сериозна покана към тях. Идеята му била в духа на Коледа и с цел "спазване на традициите" на площада в центъра на града, под елхата, да бъдат "разфасовани две прасета" в компанията на Ути Бачваров. Община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета, продължава със сериозния си тон Тотев, но пък ще има и лютеница, и кисели краставички, и скара...

Ето още от изцепките на Иван Тотев (ГЕРБ), под чийто патронаж е "идейният проект" - в навечерието на обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата да се разфасоват прасета:

"Ако на 26-ти (декември), ако сте в Пловдив, община Пловдив организира един ритуал, който има за цел спазването на българските традиции около Коледа. Тъй като вече много хора, особено от по-малките пловдивчани, вече нямат възможност да ходят по селата и да се запознаят отблизо с традициите, то ние решихме в Община Пловдив да направим така че традициите да дойдат в града.
Има една прекрасна коледна елха пред община Пловдив и на 26-и там ще приготвим по стар български обичай заедно с коледари, облечени... с коледни облекла, както са си коледарите, с геги с гевреци и с помощта на Ути Бъчваров... ще разфасоваме две прасета. Така че всички сте поканени да спазим тази традиция, с голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница. Поне така сме се подготвили. (От залата питат дали ще има и ракия) Община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета. Сега имайте предвид, че не можем обществена (поръчка да пуснем)...Който има възможност, ще се радвам, заедно с пловдивчани ще направим един коледен ритуал, който ще завърши с една почерпка за здраве. Използвам случая да пожелая весели празници на всички и да сме живи и здрави след празниците да се видим пак"

След бурните обществени реакции и категоричното неодобрение, което получи идеята на пловдивския кмет за разфасоването на фактурираните от Общината две прасета, Иван Тотев даде заден ход. С ченгеджийски пиниз той се измъкна пред медиите, че всичко било една провокация, експеримент, както билбордовете с хомолюбов. Нямало да разфасоват прасета, а просто кметът искал да види как ще реагират хората на това и да провокира обществен дебат, оправда се той.

Е, видя какъв гаф щеше да сътвори, ако хората и медиите не бяха реагирали!

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.