Нормално е в случаи като този с публикацията на каталунския вестник за „къщата в Барселона“ да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него, той засяга и България и във вътрешен, и в международен план. Не аз трябва да отговарям на въпроси, защото нямам никакво отношение към действията на прокуратура и полиция, още по-малко на друга държава. Това коментирах днес пред журналисти за хипотезата на министър-председателя, че публикациите са били насрочени да излязат в сряда, когато се проведе и гражданското шествие в памет на Апостола на свободата

В отговор на въпрос за решението за отлагане на влизането ни в чакалнята на еврозоната посочих, че имаме ясни цели – пълноправно и надеждно участие на България във всички стълбове и политики на Европейския съюз. Това означава членство и в еврозоната. Въпросът обаче е как ще стигнем дотам. От действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от гражданите. Очаквам от българското правителство много по-открита, по-ефективна политика, която да върне доверието в този процес. Според мен експертният консенсус трябва да предшества политическите декларации.

Цената на природния газ за България беше най-важната тема от телефонния ми разговор с президента Путин и той е продължение на диалога ни от Санкт Петербург м.г. Явно тук трябва изразена политическа воля, защото се вижда, че експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат. От осем държави, които са обект на „газовото“ дело между „Газпром“ и ЕК, остана само България, която не получава намаление на цената на природния газ и реално ние плащаме почти два пъти по-скъпо, което е недопустимо. Затова българският министър на енергетиката трябва да се замисли дали достатъчно добре си вършат работата и защо България изостава. Надявам се в скоро време да получим така желаното намаление, защото губим всички – българските домакинства и българската икономика.

Румен Радев, президент на Република България

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.