От няколко месеца се работи по създаването на законопроект, с който да се въведе доброволната военна служба и аз смятам, че той трябва да бъде обсъден в професионалните среди, в редовете на армията, сред хората като вас, които имат правилно разбиране за нуждите на отбраната, както и в цялото общество. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към участниците в конференцията на тема „Ролята на доброволната служба в армията и службата в резерва и запаса за укрепване отбраната и сигурността на страната“, която се провежда днес, 14 септември, в гр. Казанлък. Форумът е организиран от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Военна академия „Г. С. Раковски“ и Централното военно окръжие, съобщават пт пресцентъра на МО.

Министър Каракачанов посочи, че въвежднето на доброволната военна служба трябва да бъде съпътствано от определен набор от стимули, един от които може да бъде ползване на предимство при постъпване на работа в държавната администрация и особено в структурите за сигурност. Той изтъкна и необходимостта от повишаване на знанията на младите хора за функциите и задачите на армията. „Ако искаме да мотивираме младото поколение да служи в армията, ние трябва да ги запознаем с нейната историческа заслуга за съществуването на българската държава“, категоричен беше министър Каракачанов. „За тази цел трябва да бъдат въведени повече часове за военно обучение в училищата“, посочи той. 

Министър Каракачанов благодари на членовете на запасното воинство за тяхната активност при обсъждането на въпросите, свързани с развитието на въоръжените сили, както и за ролята им при възпитанието на младото поколение. 

Конференцията, която се провежда днес, предшества откриването на първия Национален събор на запасното воинство, което ще се състои утре, 15 септември, от 11.00 ч. в местността „Крънска кория“ край град Казанлък. В проявата ще участват военнослужещите от Специалните сили, които ще представят своите умения при изпълнение на бойни техники.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.