Мащабна акция срещу трафиканти на бежанци ще се проведе скоро в София и няколко други градове в страната. Разработката е на отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР, но в нея участват още ДАНС и ГДБОП. Очаква се до две седмици да има реализация и в ареста да попаднат поне двама началници от полицията, които са на средно ниво в йерархията. За тях има информция, че покровителстват трафика на мигранти от няколко месеца. Установени са техни нерегламентирани контакти с криминалния контингент, както и с пребиваващи у нас мъже от арабски произход, които са със статут на бежанци, но се занимават с трафик на хора от Близкия Изток към Западна Европа, разкрива „Филтър“ от свои отлично информирани източници сред разследващите.

Темата с нелегалните мигранти, които проникват през границата с Турция стана актуална миналата седмица, когато автобус с 47 сирийски бежанци помете патрулка на полицията в Бургас. Двама полицаи загинаха на място. Арестувани са шофьорът на рейса Омар Абдан и помагачите му Ахмад Муфид и Абдулах Шерефли, който е на 49 г. и е с най-дълъг престой в България. Точно за него има данни, че се занимава с трафик на бежанци от години и има контакти в специалните служби на МВР, които отговарят за миграцията и охраната на границата. Абдулах е купил стария автобус от Харманли и го дал на Омар, който твърди, че е на 15 години, но всъщност е пълнолетен и това ще се докаже с ДНК експертиза.

Абдулах е собственик на българската фирма „Джоад 2016“, регистрирана през същата година на адрес в София, който е на бул. „Александър Стамболийски“ в центъра на София. За него има данни, че е част от сирийска общност у нас, която се занимава с недотам легални дейности. На същия адрес има бизнес сграда с офиси, а точното място на фирмата на Абдулахмад е приютило над 10 фирми на негови сънародници, но и граждани на Йемен и други арабски държави. Всички се занимават с търговия, но по данни на „Филтър“ това е само прикритие за истинската дейност, от която се печели – трафика на афганистанци и сирийци през границата и превозването им до браздата със Сърбия. Този бизнес е най-доходоносният в последните няколко години и отнего се печели повече дори от наркотрафика, показват анализите на експерти, които следят процеса.

На месец МВР залавя около 1000 нелегални мигранти на вход, във вътрешността на страната и на изхода към Сърбия. Това обаче са само 10% от бежанците, които минават през границата с Турция, показват данните от докладите на западните служби. Това означава, че на месец през страната минават 10 000 мигранти от Близкия Изток, повечето от които не са засечени от полицията и успяват да стигнат до Сърбия, а оттам и към Европа. По данни от делата срещу трафиканти за последните месеци, един нелегален мигрант плаща около 1000 евро, за да бъде вкаран нелегално у нас и изведен през границата в Сърбия. Това прави 10 милиона лева печалба на месец за хората, които организират трафика, или над 100 милиона на година.

Два пъти повече струва оградата по границата, която трябва да спира мигрантския поток, показват сметките от 2014 година, когато започна изграждането й заради вълната от бежанци от Близкия Изток. До завършването й през 2016-а беше похарчена колосалната сума за 235-те километра. Инициатор тогава беше вицепремиерът Валери Симеонов, който беше критикуван, че е посочвал фирмите за строителството без обществени поръчки.

Дори и нова, оградата се оказа слабо препятствие срещу нелегалните мигранти, които я прескачаха със стълби, рязаха телта, за да направят дупки и копаеха тунели под нея заедно с трафикантите, които най-често са техни сънародници. Отделно от това радарите, които засичат движение не работят, а патрулиращите граничари не успяват да покрият големия периметър с жива сила.

Едва през 2021 година са отпуснати 5 милиона лева за ремонт на оградата, който също се оказа недостатъчен. Така се стигна до 2022 година, когато правителството на Кирил Петков реши да прехвърли съоръжението на МВР и го взе от областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, които трябваше да го поддържат. Последният ремонт на оградата е извършен от военните, а парите, които са похарчени, са 120 хиляди лева. Според запознати с тези пари само са кърпени дупки по телената ограда. Въпреки това бежанците я преодоляват, не без помощта на схеми с участието на гранична полиция, както в случая с автобуса, който уби полицаите в Бургас.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.