МВР започна да арестува и привиква феновете, предизвикали расисткия скандал на мача "България - Англия"

"Много българи на Острова днес се оплакват, че имало странно отношение към тях, защото били българи... Аз не мога да се оплача от моите колеги англичани. Казах им, че държавата ми се управлява от абсолютни идиоти и кретени и това е една от основните причини да съм емигрант от 2012 г. насам, така че да не ми задават глупави въпроси за мача. Англичаните са много разбрани хора и само кимнаха с глава."

Коментарът е на журналиста Йордан Мичев, който живее и работи в Англия.

Още по темата: Петър Бояджиев: Случилото се на стадиона е организирана акция

Позор, срам, ужас. Това бяха нормални реакции, след като България се прочу по целия свят с един от най-големите расистки скандали във футбола в последните години по време на мача на националния отбор с Англия (0:6) на стадион "Васил Левски".
Поредицата от събития, които последваха във вторник - с реакции се намесиха двама премиери Борисов и Джонсън, министри, имаше среща на ниво посланик и вицепремиер, позиция на УЕФА, отказана и подадена под натиск няколко часа по-късно оставка на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и включване на ГДБОП - предизвикаха много въпроси и няколко хипотези.
Основната е, че станалото на стадиона не е обикновена запалянковщина, а добре планирана акция. Основната й цел, изглежда, е да бъде ударен Борислав Михайлов, който 14 години ръководи БФС. Кой има интерес, защо в този момент и по този начин засега нямат ясен отговор, коментира вчера "Дневник".
Цената обаче е висока и за българския футбол, и за имиджа на страната. А в основата най-вероятно са интереси, надхвърлящи границите на спорта.
Изпълнителите изглеждат познатите крайни привърженици на футболния "Левски", но до края на деня нито МВР, нито прокуратурата съобщиха да са предприели някакви действия за разследване на случилото се и за издирване на участниците. Лицата на повечето от тях могат да бъдат видени в кадрите в английските и българските медии.
Никой не коментира и че след толкова предварителни предупреждения за проблеми с расистки прояви БФС и органите на реда не изглежда да са положили усилия да предотвратят действията на феновете.
Най-прекият резултат от акцията е оставката на Борислав Михайлов след настояване на Борисов. 

 Още по темата: Единият от "олигофрените" е доказано върл фен на Борисов

От снощи СДВР провежда спецоперация по издирване на феновете, показали расистки жестове по време на мача България-Англия в София, предава БНР
До момента петима от тях вече били открити и отведени в 1-во РПУ в София за сваляне на обяснения. 
Полицейските действия продължавали на територията на София. От източници на БНР станало ясно, че има хора и от провинцията, от съседни на София градове, които ще бъдат издирени и закарани в полицейските управления.
Поведението на тези фенове стана причина за изключително сериозен скандал в българския футбол, а и за обвинение на страната ни, припомня Националното радио.
И до момента не става ясно защо МВР изобщо е допуснало въпросните лица до стадиона. Най-вероятно сега ще се окаже, че те са добре познати на органите.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.