„Неминуемо местните избори ще окажат влияние върху избора на главен прокурор заради близостта на датите. От години насам не разглеждаме съдебната система като независима власт, а като част от политическото статукво. Всяка криза в нея влияе върху политическата среда“. Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов.

По думите му местните избори у нас обикновено имат национален политически залог.

„От тях се очаква да потвърдят или да оспорят статуквото в България... Във все по-голяма степен българските граждани възприемат местните избори наистина като местни, като събитие, което засяга само тяхната общност, дори отхвърлят големите планове за развитието на техните общини. В генерален план тази битка е национална – това е битка за благоразположението на властта заради зависимостта на общините от държавата“.

В предаването „Нещо повече“ политологът посочи и едно нетрадиционно явление:

„ГЕРБ винаги са твърдели, че разчитат само на себе си. Сега вижда стремеж към набиране на повече коалиционни партньори и подкрепа на кметове, които не са били от ГЕРБ в предишни мандати. Виждаме стремеж резултатите от местните избори да бъдат въвлечени в съхраняване на сегашния модел на отношение държава – общини“.

Попиванов смята, че ДПС е най-последователната политическа сила и най-точно прилага своята стратегия - постепенно овладяване на всички позиции около Бойко Борисов и увеличаване на зависимостта на Борисов от подкрепата на Движението.

„Местни избори 2019 ще бъдат много по-оспорвани от предходни. В голяма степен ще наблюдаваме отклонения от демократични практики и стандарти, което не ме прави оптимист за бъдещето на демокрацията в България“, сподели Борис Попиванов.

(Пред)изборната битка в София
„Трудно ще бъде на едни управляващи да кажат, че са спечелили местните избори, ако загубят София. И обратното – трудно ще бъде на една опозиция да твърди, че постига големи пробиви, ако продължи да губи в София. В този смисъл битката има определен национален привкус. Тя се стреми да привлече разколебаните и негласуващите гласоподаватели“, уверен е Попиванов. 

Според него е важно доколко Йорданка Фандъкова ще излезе от сянката на ГЕРБ и ще изглежда като самостоятелна фигура и до каква степен Мая Манолова ще убеди софиянци, че Фандъкова е проекция на ГЕРБ.

Казусът „БНР“

Борис Попиванов изрази надежда, че изходът от кризата в БНР ще е положителен:

„Сплотеността на Радиото ме радва, но и същевременно сегашната ситуация не ме настройва оптимистично, времената се менят, обществената среда е силно фрагментирана и поляризирана, всяка общност е принудена едва ли не сама да се спасява, обществената солидарност е на сравнително ниско ниво. Радиото заслужава по-силно управление с повече авторитет и пред властта“.

Случаят „Полфрийман“

Тази вечер в София е насрочен протест с искане за връщането на австралиеца Джок Полфрийман в затвора:

„Свидетели сме на изнасяне пред обществеността на тежките спорове, които съществуват в самата съдебна система, на противоречията между прокурори и съдии, на неприятния факт на политизация на почти всеки юридически казус, за да се стигне дотам, че присъдите не се приемат като правомощие на съответната институция, а се приемат като произвол на конкретни лица, които трябва да бъдат заклеймявани и да бъдат обект на всякакъв тип натиск“.

Интервюто с Борис Попиванов можете да чуете в звуковия файл.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.