В другите държави с пандемия от COVID-19 изпълнителната власт подкрепи фармацевтите и дори им разшири правата, заяви в предаването „120 минути“ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. 

Тя беше обвинена от прокуратурата за това, че чрез свои интервюта е посочила "неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти" в условия на извънредно положение.

Дали българската прокуратура е готова да повдигне обвинение например на еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис, която също вече предупреди, че развитието на пандемията от коронавирус може да доведе до недостиг на определени лекарства. За това говори още и Световната здравна организация, подчерта въпросително проф. Стоименова. Тя сподели, че действията на българската прокуратура срещу нея са под прожектора на международни организации, които са се свързали с нея. 

Според държавното обвинение професорката е насадила тревога, че при задълбочаване на кризата с вируса може да има недостиг на лекарствени продукти. А деянието било с висока обществена опасност. 

„Нямам съмнение, че това, в което ме обвиняват – т.е. експертното ми мнение, е базирано на факти, обстоятелства, които могат да се докажат. В никакъв случай не всявам безпокойство, но може би тук въпросът е кого уплашихме като български фармацевтичен съюз и с какви наши тези“, отбеляза още тя.

„Ние сме медицинските специалисти, които сме на първа линия, заедно с лекарите. Много по-често сме изложени на риск от зараза, поемаме всички недостатъци на системата, но изведнъж дръзнахме да ги кажем кои са“, каза Асена Стоименова.  

"Разбрах за подготвеното обвинение на 8 април - няма и 24 часа след последното ми интервю пред БНТ - за няколко часа прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да ме обвини. За паричната си гаранция  разбрах в петък", разказа още проф. Стоименова.  

По думите й в интервютата си тя балансирано, спокойно, базирано на опит, знание и на данни на СЗО, Европейската комисия и т.н. е говорила за рискове и логистични проблеми, които могат да доведат до недостиг на определени продукти. Както и за практиките в други европейски и не само държави за заместване на определени медикаменти с генерици.

"Все още не съм платила гаранцията от 20 000 лева, аз съм самотна майка с две деца. Едното е студент по медицина. Ще учредим фонд за бъдещи правни услуги, когато някой колега бъде обвинен“, посочи още тя.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.