За Детска градина „Детелина“ в град Поморие днес празникът е двоен, защото заедно с откриването на новата учебна година, там бе открита и първата групичка от деца, обучаващи се по метода Монтесори. Тук децата ще отглеждат плодове и зеленчуци, ще се учат да се грижат за животинки, сами ще си приготвят храна, ще се учат да гладят, да почистват, да смятат и да четат гладко от ранна детска възраст.

Средата, която осигурява този подход, е коренно различна от тази в традиционната група. Близо 20 000 лева бе инвестицията на Община Поморие за оборудването на първата стая Монтесори. „Щастлив съм, че това е поредната новост, която създава по-добри условия за отглеждане и образование на нашите деца, в случая – на най-малките. За пореден път ще изразя благодарността си, че в Поморие има толкова добри учители и учебни заведения. Поради тази причина и ние непрекъснато се стараем да подобряваме средата за работа и обучение. Хубавото е, че заедно Община и учебни заведения, стъпка по стъпка се развиваме и вървим напред“, каза кметът Иван Алексиев.

Заедно с него групата посетиха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов и общинските съветници Петя Арнаудова и Станислав Ангелов. Всички кътове в стаята Монтесори имат своя замисъл, който бе разяснен от педагозите г-жа Балтиева и г-жа Михова. Този вид педагогика спомага за спонтанното обучение. Трите етапа, през които минават децата в процеса на своето развитие, са задълбочени в зрение, осезание и вкус. От упражнения в практическия живот, баланс и концентрация, малчуганите плавно ще преминат към етапа за развитие на реч и математика – триизмерно, докосвайки и  усвоявайки нагледно, те ще редят думи и изречения, ще боравят с трицифрени числа. „Космическото възпитание“ като последен етап е взаимодействието между човека и природата. Педагогът е съветник, който насочва детето към пътя, но то минава само по него „Помогни ми да се справя сам“ .

„Смятам, че създаването на тази група показва само едно – Поморие може би не е толкова голям като население или площ, но е голям с възможностите си. Родителите са иновативни, децата са все по-будни и имат нужда да бъдат последвани. А ние имаме желание да отговорим подобаващо на тяхната потребност от развитие. Не се опитваме да помагаме на детето, ако то има усещане, че може да се справи само. Подкрепяме го. Така то става самостоятелно и вярва в себе си, развива въображение и увереност“, разказа директорката на ДГ „Детелина“ Таня Арабаджиева.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.