Най-изгодното за Русия правителство е правителството на Кирил и Асен, заяви бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

В началото на брифинга Десислава Трифонова заяви, че правителствата на ГЕРБ и на Борисов са единствените, които са въвели контрол при горивата и измервателни уреди на бензиностанциите.

В тази връзка "Лукойл" през годините е била подложена на системен контрол. Цената на горивата през годините се задържа на ниски нива, в сравнение със сега, когато плащаме с 1 лев повече, заяви Трифонова.

От своя страна Бойко Борисов попита: Интересно защо за руския петрол такива усилия се хвърлиха за дерогация в Брюксел. Защо България не се възползва от това, а само частниците?

Бойко Борисов поиска служебното правителство да задейства службите и финансовото разузнаване да проверят посредниците.

"Първата среща на Асен Василев и Кирил Петков е била с "Лукойл", така твърдят наши източници", каза Борисов. Той допълни, че 3,5 млрд. лв. изтичат от България. Борисов обяви, че в следващите дни ГЕРБ ще даде брифинг, за да докажат твърденията си.

"Искам да имаме цифрите, за да говорим точно и ясно, и да връщаме не 25 стотинки, а 1 лев", заяви той.

Борисов посочи, че правителството на Петков е било лицемерно и по отношение на оръжието за Украйна, защото всеки трети снаряд там е български, само че предоставен чрез комисионери.

Лидерът на ГЕРБ призовава ДБ отново да им кажат къде да подпишат за 100% диверсификация от "Газпром", но също така и за "Лукойл".

"Днес слушах енергийния министър, че са започнали преговори с "Газпром". Колкото и да са самонадеяни и да мислят, че знаят всичко, нека да си наемат добри адвокати", посъветва той служебното правителство, отбелязвайки колко мощна компания е руският газов доставчик.

Борисов е категоричен, че дългосрочен договор с "Газпром" категорично не трябва да се приема.

"Аз като българин не искам да платя за едно нещо два пъти", допълни той. "Ние затова преговорите с "Газпром" ги водехме с Европейската комисия", припомни Борисов и призова служебният кабинет да се обърне към ЕК и да я държи в течение за всеки един ход.

"Защото и това като счупят, вече следващо правителство не знам как ще се оправи с толкова много беди, щети и хаос", каза още той.

Относно внесената от Кирил Петков жалба в съда срещу Борисов за половин милион лева за клевета, Борисов каза, че бившият премиер се бил изложил на живо пред медиите. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.