„Има основание решението за избор на председател на ЦИК да бъде атакувано пред Конституционния съд“. Това обяви пред БНР адвокат Албена Белянова. Тя беше излъчена от група от протестиращите за кандидат за председател на ЦИК, но номинацията ѝ не стигна до парламентарната комисия по правни въпроси и така на финала остана единствената кандидатура за поста, тази на Александър Андреев.

В предаването „Хоризонт за вас“ адвокат Белянова поясни:

„Съгласно правилника за работата на Народното събрание документите на номинирания кандидат трябва да бъдат в продължение на 14 дни на сайта на Народното събрание, което гарантира публичност и дава възможност на хората, на неправителствения сектор да зададат въпроси към предложения кандидат. Това беше ограничено под седем дни. Беше нарушено и изискването докладът на комисията по правните въпроси да бъде предоставена на депутатите не по-късно от 24 часа преди гласуването в пленарна зала. Това е нарушение, лесно доказуемо“.

От сдружение „Граждански Форум Промяна“, които предложиха номинацията на Белянова, обсъждат дали да не се обърнат към президента и да сезират Европейския парламент.

Според адвоката от видяното в Народното събрание може да се очакват гарантирано непрозрачни и нечестни избори, а протестите по думите ѝ са постигнали много резултати.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.