"Когато духът е силен, той стои над всичко. Над 60 са арестите вече, а инициативата е на европейските служби", твърди вечният дисидент Николай Колев - Босия

- Радвам се да Ви чуя, господин Колев! Бяхте в опасна близост със смъртта - усетихте ли ледения и полъх?

- Аз не съм се запътил към смъртта. Саможертвата не е смърт. Тя е много извисен акт, за който говоря в моето стихотворение „Гладна стачка“: „Тя идва предпоследна/след нея е смъртта“...

- Един безспорен авторитет, който  Ви подкрепяше,  Ренета Инджова, каза наскоро в интервю, че тази власт улицата няма да я събори и ако падне, причината ще е отвън. Това не обезсмисля ли протестите?

- Ще Ви отговоря. Аз се познавам прекрасно с моята съгражданка Инджова, тя е идвала вкъщи,  дори и по време на стачката. Все пак, да не забравяме, че тя се занимава и с политика, а политиците малко са увредени на тази тема .Аз много пъти съм писал и казвал, че в България нищо не може да бъде свършено само отвътре. Но и нищо не може да бъде свършено само отвън. Трябва да бъде комбинирано. Така че ние сме тези, които трябва да дадем ихтибара.

- Говорите за знака, за първата пушка, казано образно или не съвсем?

- Точно така! За да потърсим помощ, трябва най-напред ние самите да започнем битката.

- Но как да я започнем, когато загубихме хъса си за съпротива, след цялото изтърпяно зло на прехода?

- Чакайте, чакайте! Че кога сме го имали?

- Все пак историята ни е богата с примери на съпротива…

- По-далечната история - да. Но в близката няма такива. По отношение на морала и на ценностите, в генетично отношение, България беше полуунищожена.

- Имате ли отговор от Европейските институции, където изпратихте уличаващи в корупция документи за бившия транспортен министър Ивайло Московски и компания ?

- /Смее се/ Арестите са достатъчен повод - над 60 ареста има вече.

- Господин Колев, проверките от ГДБОП и запечатванията на редица фирми в момента, имат ли връзка с вашите сигнали до Европейската прокуратура и европейските институции  или сигналите ви касаеха само корупцията в министерството на транспорта?

- В течение на годините, аз съм изпращал страшно много сигнали и документи с показания и факти. Тези проверки на ГДБОП идват от нашия натиск върху европейските институции във връзка най-вече с издаване на фалшиви книжки и събиране на нерегламентирани противозаконни данъци. Успяхме да заинтригуваме и Европейската прокуратура, доколкото тя съществува, а най-активен в това отношение е френския президент Макрон.

- Твърдите, че сигналите са не само за безобразията в транспортното министерство, а и в други сфери?

- Разбира се!

- Твърдите, че арестите са по настояване на чуждите служби?

- Категорично! И не само тава. Аз имам и телефонни разговори с тях.

- По-конкретно?

- С ЕВРОПОЛ, например !

- А как се отнасяте към избора на Цветан Цветанов към това европейско разследващо тяло?

- На ЕВРОПОЛ  не му пука нито за Бойко Борисов, нито за когото и да било. ЕВРОПОЛ си е ЕВРОПОЛ. На тях не им дреме нито от пожарникари, нито от напоителни системи. Те дават съответните доклади до Европейската комисия, на базата на документи, и тя и Европейската прокуратура си взимат решение какво да се направи тук. Това е пътят, по който се работи.

- Удовлетворен ли сте, поне отчасти ?

- Не. По отношение на свободата и ценностите аз винаги съм бил максималист. И продължавам да го правя. Ако максималистът направи компромиси, това означава ,че представлява една рядка каша.

- Бил сте хамалин, три пъти сте бил в затвора за дисидентство, после гладни стачки - кой момент беше най-непоносим?

- Непоносим? Никога! Когато човек има вяра, вярата ражда идеология.Тя ражда сила на духа. От нея идва промяната, а тя ражда бъдеще. Когато духът е силен, той стои над всичко!

 

Коментари

  • Точният текст на стихотворението "ГЛАДНА СТАЧКА" в последния куплет е:
    "...Не идва предпоследна тя1
    Това е мое мнение
    след общо взето скучния антракт,
    смъртта е предпоследното явление-
    безсмъртието е последен акт!"
    Стихотворението е писано през април 1989 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.