От два дни трудно си пробива път новината, че служители на МВнР подготвят протест заради ниското възнаграждение на фона на високата им професионална подготовка, отговорността и дългогодишното подценяване на тяхната дейност. Проблемът действително не е нов и всеки от нас би могъл да разкаже доста комични, фрапантни, а понякога и тъжни истории от своята практика.

Вече над две десетилетия Българското дипломатическо дружество (БДД) отстоява авторитета и професионализма на българската дипломатическа служба в проявленията на външната политика на страната. Като независима неправителствена организация БДД анализира, с препоръки, външнополитическата дейност, особено тази на МВнР.

В годишния анализ 2019 г- „Международната политика и българската дипломация“ записахме:

„В резултат на политическия натиск, кадровата политика, безперспективността за професионално израстване и ниското заплащане зачестиха случаите, когато и малкото млади и първоначално ентусиазирани служители, постъпили след тежък конкурс, (за разлика от политическите назначения) напускат системата на МВнР в търсене на по-добри възможности за развитие и издръжка на своите семейства.“

„Но основно e отсъствието на национална отговорна външна политика, неглижирането на националните интереси в името на следване на външни указания, директиви и съвети, както и липсата на елементарен професионализъм. Такъв тип поведение след ръководството на външнополитическите институции не могат да породят каквато и да е мотивация сред младите служители, решили да изберат такова кариерно развитие.“

През януари 2022 г. БДД излезе с поредния си годишен анализ, в който отново засегна въпроса за състоянието на българската дипломация. В него беше подчертано:

„През последните години и особено при управлението на ГЕРБ, бе затвърдена традицията за министър на външните работи да бъдат назначавани лица, чужди на професията, без международен опит, със странно отношение към националните интереси на страната, но с безупречна евроатлантическа ориентация и доста свободно тълкуване към националните интереси на страната.

БДД многократно е подчертавало, че за успешна дипломация и международна дейност са необходими както визия за цялостното развитие на страната и външнополитическа доктрина, така и високопрофесионални кадри, които да я провеждат и отстояват. Волунтаристкото, недалновидно отношение на предходните правителства към българската дипломатическа служба може да се приравни към реално унищожаване. Подмладяването на личния състав на Министерството е безспорно позитивно явление, но този процес не се осъществяваше през годините по естествен за професията начин, а чрез системно и поетапно „освобождаване“ на „неподходящи“, кадри от средните и висши етажи на кариерата, основно по политически причини, въпреки утвърдената деполитизация на службата. Този подход дава своите „резултати“. Министерството се оказва с необходимите бройки служители, но не и кадри, които да отговарят дори отчасти на изискванията да ръководят отделните звена в системата. Такива постове не могат или поне не би следвало да се заемат от кадри, привнесени отвън, издигнати кариерно по „бързи писти“ или с мимолетна подготовка на курсове в Дипломатическия институт.

В годишния доклад от януари 2022 г. бе записано още: „МВнР се лиши и от малкото останали компетентни кадри и то в този важен за страната ни момент. Натрапва се впечатлението, че Министерството не разполага вече с подходящо образовани и достатъчно опитни дипломати със специализация и в мандатните области на международните организации, които да могат да се конкурират успешно и за важни политико-определящи позиции на международни служители. „

Сегашният служебен министър на външните работи има верни виждания както за финансовия проблем, така и за другите приоритети на МВнР на базата на богат личен опит на дипломат. Но дали в следващото правителство политиците ще гласуват доверие на професионалист и ще притежават прозорливостта за укрепване на този важен сектор за българската политика?

Както всяка година, очаквайте през януари 2023 г. поредния Годишен преглед на международната политика и състоянието на българската дипломация от авторски колектив на БДД. А само след седмици ще имате възможност да се запознаете с поредния сборник от анализи на членове на БДД за Дипломацията и Войната в Украйна.

Симеон Николов

/Български дипломат и публицист, експерт по международна сигурност, заместник-министър на отбраната през периода 2005 – 2008 г./

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.