Писмо до бъдещите журналисти

Очаквано интервюто на Антон с президента предизвика остри реакции сред телевизионната аудитория. Очаквано голяма част от зрителите основателно се подразника от нахалството, неприкритата преднамереност и направо казано злонамереност във въпросите на интервюиращия предизвикаха недоволството на публиката. Няма да досаждам на читателите с обяснения защо е така - читателите не по-зле от мен знаят и са наясно за кого работи bTV и служитлите на тая медия (не случайно казвам служителите, а не журналистите). Но понеже съм умерен оптимист, правя опити да извлека ползи и поуки от липсата на професионализъм в поведението на иначе популярния водещ Антон. Поуките са много и са в полза на младите хора, които един ден ще изберат журналистиката за свой занаят и поприще. Основната поука, пиронът в интервюто на Антон с въпроса му към президента дали е извършил държавна измяна ще подмина, защото това е много тъпанарски въпрос, а основната поука се изразява в това, че Антон дори не направи опит да маскира простотията си с редакторска или измислена зрителска инициатива.

Принос на Антон е, че много добре се справи със задачата си да покаже на бъдещите журналисти как не се води цивилизован разговор и как можеш да си въобразяваш, че показваш на зрителя измисленото си превъзходство над своя събеседник.

Бъдещите журналисти, ако намерят свободно време, за да изучат кариерата на Антон, ще научат още много от нещата, които би трябвало да си забранят в професионалните си изяви и да им наложат вето, което не подлежи на обжалване пред която и да е морална и етична инстанция, тъй като журналистиката е освен всичко останало и морално, и етично дело.

В духа на умерения си оптимизъм ми се ще да кажа още, че е полезно да се търсят ползите от вредите, колкото и неприятно да е това занимание. Това дава надежди, че един ден хекимянщината може и да изчезне от тоя прекрасен занаят - журналистиката.

Любо Кольовски

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.