Има ли психиатър в джипката? Кой ще обясни дълбокото раздвоение на личността на премиера? Кой ще го въдвори в специализирано заведение, където да получи подходящо лечение? Няма как да си обясним или да търсим адекватност в поредицата от несвързани действия на горепосочения, което поставя в пряка опасност него и околните, които в случая са около 6 милиона, имащи нещастието да са все още по тези географски ширини. Търси се психиатър в спешен порядък!

Само преди 20 дни тежко болният ни национален шофьор знаеше всичко за болестта и какво точно трябва да се направи. Какво се случи за 20 дни с въпросния? Амнезия, тежко неврологично увреждане, психическо заболяване? Къде са експертите, които трябва да го поставят под тотален локдаун в стая с меки стени, където той ще е в пълна безопасност?

Нека си припомним:

Бойко Борисов на 4. ноември: Няма да затваряме държавата! В началото не знаехме много за вируса, затова имаше по-строги мерки. Сега обаче сме много по-уверени и знаем точно какво трябва да направим! Здравите трябва да работят, заразените да се карантинират, а болните да получават бързо и правилно лечение.

Бойко Борисов чрез устата на здравния министър 19 дни по-късно: Преустановяване ще има на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси , културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества. Забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове ще бъде удължена. Работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др ще бъде преустановена. Те ще могат да работят само за доставки на храна по домовете. Ще бъде преустановена и работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги. Провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии също ще бъде преустановено.

На фона на всички забрани, аз не чух за икономически мерки, в полза на засегнатите. Къде е министърът на финансите, за да обясни как държавата ще компенсира неработещите бизнеси с настоящия, напълно неотговарящ на реалната ситуация бюджет? Къде е министърът на икономиката, който да покаже механизмите, по които държавата ще компенсира фирмите и техните служители в спешен порядък, с реални числа и конкретни срокове? Къде е министърът на труда и социалната политика, който да отговори как родителите, които работят, ще се справят с отпуските си, които ще се наложи да вземат, за да гледат децата си целодневно за втори пъти тази година?

Всички тези въпроси трябваше да имат отговор още през лятото. Вместо това ние гледахме поредицата "Шофьорът беглец", който пощипваше по бузките случайно срещнати неслучайни минувачи по села и паланки, в това число и някои министри, които вместо да мислят за мерки, бяха заети да се възхищават на шумящата маркировка по новата магистрала към по-добрата част на света.

Изход от ситуацията вече няма. Шофьорът трябва да отстъпи управлението на джипката, преди да ни е доубил с нова серия късни, половинчати и твърде спорни мерки.

Та, къде е психиатърът... трябва ни спешно?!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.