Русия спира действието на сертификатите, издадени на българските компании „Терем - Летец” и „Авионамс”. Това съобщи говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова на брифинг. Решението засяга и чешкото предприятие „Лом Прага”.

„Обърнахме внимание, поне според наличната информация, че редица държави от НАТО и ЕС продължават да доставят военно оборудване на киевския режим и планират да организират ремонта му в промишлени предприятия в Източна Европа. Като ответна мярка руската страна реши да спре действието на сертификатите, издадени на „Лом Прага” и на българските компании „Терем - Летец” и „Авионамс”, обясни Захарова.

По думите ѝ ще бъде преустановено предоставянето на проектантска и техническа помощ за капиталови ремонти, поддръжка на комплекти за техническо обслужване и документация, както и доставка на резервни части за хеликоптери Ми. 

Коментар по темата направи и българският министър на отбраната Драгомир Заков. Той обясни, че все още няма депозирано официално писмо за решението на руската страна. Доколкото е прочел информацията в руските медии, ставало въпрос за вертолети. 

„Това не е изненада, аз като експерт съм предупреждавал по този въпрос през 2017 г. Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, това се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало в началото на 90-те с лицензите за малките оръжия”, коментира казуса той.

Според него решението на Русия не би попречило да ремонтираме украинска техника. „Не мисля, че ще попречи по някакъв начин. Освен това, „Терем” има достатъчно опит по отношение на тежката механизирана военна техника. Едва ли ще са ни необходими точно тези лицензи”, подчерта военният министър.

Спирането на лицензите за руските хеликоптери, коментира Заков, няма да е голям удар по нашата отбранителна способност. „Имаме необходимост от поддръжка на наличните хеликоптери, но ще търсим варианти да го правим там, където може, по начина, по който може”, заяви още той. 

Заков е на мнение, че трябва да се търси най-бърза замяна на тези хеликоптери. „Много сме закъснели с това нещо. То трябваше да се случи преди много години. Сега е моментът, в който трябва да се научим, че очевидно руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да е било договори. И ние трябва да имаме алтернатива”, допълни министърът. 

„Терем - Летец” е специализиран в ремонт на вертолети- Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. Заводът е под шапката на военното министерство.

„Авионамс” предлага услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.