Не знам дали разбирате, но 2020 година ще бъде годината на сгромолясването на това правителство и на Борисов лично. Диагнозата е медицинска - шок на огранизма и постепенно отказване на всички органи, т.нар. полиорганна недостатъчност. Всяка система или организъм има нужда от това основните органи да работят. А при това управление те отказват, един след друг.

Сценките със спешни срещи при министър-председателя ще зачестяват. И той все повече ще приема исканията в отчаяна борба с времето, да спечели още малко време на власт, без грам идея какво да се прави. Защото креативните или стратегически функции на управлението са тотална закърнели. Всички хора с идеи и гръб са или в личностна имплозия, уволнени или напуснали.

Кризата в Перник изобщо не е разрешена, защото към трите сигурни месеца с липса на вода перничани ще добавят и липсата на работа. Синдикатите искат вода, защото без вода някак може, за пиене винаги ще се намери, но без работа?! А "Стомана" - Перник не са иззедници, а компания, която разчита на това някой да й даде вода, инак не може да работи и да дава пари и хляб на работещите и техните семейства. Като няма вода, затварят кепенци, преместват поръчки в други заводи и уволняват работници или ги пускат временно в неплатен отпуск.

Тоест положението става от революционно, апокалиптично. Правителството няма полезно действие.

Махнете "Стомана" - Перник и основен източник на приходи и градът "изчезва". Не, не твърдя че перничани ще се вдигнат на протест. Той духът им е пречупен, те могат и без парно, и без приходи.

Но това няма да попречи проблемът с водата да се превърне действително в национален, защото всеки в своя град ще започне с трепет да следи темата и да установява, че не е далеч от криза.

След това шефът на Здравната каса хвърли кърпата и подаде оставка. Защото усети, че вече започнаха да търсят "виновника" за кризата в здравеопазването и че той е първи в списъка. Защото има недосегаеми, които са близо до Тялото, но той не е. Чест му прави, че проговори, но нали знаете, че зад тези частни болници и лобистки текстове не сме аз и вие, а олигарсите, политиците и ТЯХНОТО благоденствие. Тоест - Системата.

А здравето и то като водата е национална сигурност и не се купува или заменя. Затова доктор Дечев подаде оставка и направи разкритията - за да не си измият ръцете с него. И да не го държат в ареста, докато си "признае" или мълчи..

След това вижте какво става в енергетиката - хвърлят панически огромни пари за да направят "Турски поток" и "Белене", но сами разбират, че стъпиха на мина /Американски и ЕС санкции/ и сега ги е страх да си махнат крака, защото това е края.

Да не говорим, че тръгнаха да закриват "Мариците", за да отворят място за АЕЦ "Белене", а това убива два областни града, два региона с над 350,000 души и ситуацията ще излезе извън контрол. Да виждате някъде стратегическо мислене, терапия на проблема преди да гръмне?! Не, пожарогасене след пожарогасене, но от това проблемите не стават по-малки. Напротив, приближават точката на взрива.

Ами ТОЛ-системата? Добре, отложиха по-високите такси, но всички знаят че ТОЛ-истемата е така направена, че изисква постоянно огромни оперативни разходи по администрация, пък и над двеста милиона се направиха капиталови разходи. Сега стои над водата, само заради огромните инжекции от бюджета. Но пък те идват за сметка на по-малкото финансиране на пътна инфрастуктура.

Няма как при тези такси, които превозвачите дадоха, да се възстановяват средствата от изграждането на ТОЛ-истемата, средствата за изграждане на нова пътна инфраструктура, за поддържане на мрежата, пък и да има за функциониране на самата тол система. Май месец ей го къде е. И докато Пеевски, другите олигарси и неговата обслужваща ТОЛ-системата фирми си вземат "своето", нетни приходите ще потъват и ще трябва да се премине първо към по-високите такси и второ, към разпространението им и за всички - включително за МПС под 3,5 тона. И какво е посланието към 4 милиона души, които ще трябва да плащат?! Ще плащате, защото сте ни избрали?!

Нормално, след десет години на реактивно управление, в паническо избягване на реформи, стигнахме до тоталния саморазпад на управлението. Без протести, поне без такива, които да бъдат съизмерими с обществената енергия в други страни. Защото ТЕ успяха да упоят обществото и да убият чувството му на справедливост, на достойнство и чест, да го обездвижат като протестна енергия. Но не успяха да осигурят възпроизводството като икономиката и обществени отношения и започна канибализмът сред имащите власт и богатство.

И не забравяйте, Борисов няма да стои до края, пръв ще напусне кораба. За да не носи отговорност и да гледа отстрани. Докато ви брани от комунистите.

И тук опираме до основния дефект на прокурорската република, която измислиха, за да им гарантира властта вовеки. Както самият Гешев им го каза, ние можем да накажем някого, но не можем да дадем вода. То и диагнозата на прокуратурата - "умишлена безстопанственост", казва всичко. Това е диагноза на цялото управление.

Така и с техните медии. Те могат да анестезират обществото, да му създадат виртуална реалност на успехи и конграчулейшънс, но вода не могат да налеят в язовирите, още по-малко да подадат до домовете. Трябват критични и умни медии, които да предупреждават, а не описват финалните трагедии. Сами влязоха в собствения си капан, като изключиха сензорите за приближаващия сблъсък.

Управлението изисква умни, знаещи и образовани хора, които знаят какво да очакват, могат да предовратят кризи и да водят кораба на страната през предизвикателствата, а не милиционери и пожарникари, които могат ги гасят, и да вкарат избрания "виновник" в ареста.

Забележете, този срив има автогенен и необратим характер и не зависи от наличието на отговор на въпроса за алтернативата.

Този пост ви дава и опциите за личностно поведение - ако стоите пасивни, ТЕ ще ви пласират следващия "Борисов". Доган ги е подготвил, няколко варианта. От тези, които сега най-много критикуват Борисов. Ако помните как той дойде на власт - с обещанието да вкара Доган и Станишев в затвора?! И "новите" също обещават да се самоазправят с него, с Пеевски, с Доган и прочие пунтамари.

Ако проявите активност и желание да си защитите интересите, резултатът ще бъде друг.

И не се страхувайте от манипулацията, че ако падне Борисов, ще дойде Нинова. Това просто няма как да стане. Доган спретва някакъв вариант на "правителство на националното спасение, на реформите и на възхода на България".

Илиян Василев, политическият анализатор и експосланик на България в Русия

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.