„Гласувайте за идеи и не се подвеждайте по евтината пропаганда и кресливата и кална предизборна кампания“.

Призивът им е подкрепен с детайлен анализ на позициите, които отстояват партиите, които ще имат представители в следващия ЕП – ГЕРБ, БСП, ВМРО и ДПС, както и техните политически семейства в Европа. В отделна сравнителна таблица те извеждат и статистика какво са направили през изтеклия мандат евродепутати и настоящи кандидати за ЕП.

Анализът е направен от основателите на Клуб Дебати УНСС "Стефан Стамболов", въз основа на официални данни от страницата на ЕК и официалните доклади на политическите семейства в Европа.

Според тях, най – активен евродепутат от българските е бил Ангел Джамбазки, който води класацията убедително пред колегите си от ДПС, БСП и ГЕРБ.

(Прилагаме таблица)

Сериозно разминаване се наблюдава в говоренето тук в страната и застъпваните позиции на политическите семейства на някои от партиите, изповядвани и отстоявани в Европа.

Ето и пълния текст на анализа:

ЕНП/ ГЕРБ: Подкрепя идеята за задължително преразпределение на мигрантите и за въвеждането на квоти.

За федерална Европа с правомощия, концентрирани в институциите на ЕС, вместо в страните -членки.

ЕНП са привърженици и подкрепят идеята за равноправие на обществата на гейове лесбийки, транссексуални и интерсексуални (ЛГБТИ).

За истанбулската конвенция. 

Настояват да се работи за постигане на баланс между  икономическите цели и защита на околната среда, чрез насърчаване на фермерите, които спазват новите екологични изисквания.

Смятат Турция за ключов партньор на ЕС, но и че в момента страната се е отдалечила от европейските ценности и подкрепят суспендирането на преговорите. Смятат, че митническият съюз трябва да послужи за основа на продължаване на сътрудничеството.

Позицията на групата на Европейската народна партия по темата не е единна. Българските членове на групата са гласували против пакета „Мобилност“.

С§Д/ БСП: Подкрепя солидарен подход за разрешаването на мигрантската криза и настоява за задължителни квоти за преразпределение. Кандидатът за председател на ЕК, Тимерманс счита, че трябва да се насърчава миграцията от Африка, която създава много възможности за икономиката. Всеки загинал мигрант при опит да достигне Европа е петно върху репутацията й – счита той.

Противници на идеята за Европа на отечествата. За федерална Европа, против националните държави.

Основна идеология на С&Д  е равноправието и те винаги за защитавали правата на ЛГБТИ обществото. Считат, че Истанбулската конвенция трябва да е задължителна и част от правото на ЕС. (Част от БСП не са в тон с тази позиция)

Привърженици на идеята за преразпределение на субсидиите между стари и нови страни- членки и в самите страни-членки, като средствата отиват само при младите и активни фермери. Настояват получаването на средства да зависи от спазването на екологично съобразни критерии.

Призовават за спазване на човешките права в Република Турция, но виждат в нея партньор за бъдещи взаимоотношения.  Въпреки това  през последните няколко години и те подкрепят идеята за суспендиране на преговорите за членството на страната в ЕС, докато ситуацията там не се подобри.

Групата на социалистите и демократите силно подкрепя пакета „Мобилност“, тъй като смятат, че той защитава правата на работниците и се бори с двойните стандарти в заплащането в този сектор. Българските членове на групата са гласували против пакета „Мобилност“.

ЕКР/ ВМРО: Против задължителните квоти за мигранти. За засилване на охраната на външните граница и контролиране на миграционния поток чрез подкрепа за разрешаване на съществуващите конфликти в държавите, източници на мигранти и създаването на бежански центрове извън Европейския съюз.

Единствени виждат нуждата от реформиран ЕС и връщането на суверенитет към страните-членки, вместо съсредоточаването му в ръцете на европейската администрация.

Категорични противници на джендър идеологията. Не считат, че ЕС трябва да налага норми във вътрешното право на страните-членки в защита на ЛГБТИ.

Подкрепя  тезата, че ЕС би трябвало да преразгледа помощите за земеделците и да насочи средства и към по-малките производители. Против намаляването на субсидиите, отпускани на земеделските производители.

Предлага прекратяване на европейското финансира по предприсъединителните фондове, които Турция получава.  Те са категорично против изпращането на средства към страната за управление на миграционния поток, тъй като виждат в този акт възможност за изнудване от страна на турския лидер Ердоган. За суспендиране на праговите за членство с Южната ни съседка.

Единствената политическа група, която има твърда и единна позиция по темата с пакета „Мобилност“. Групата е категорично против този законодателен пакет, който смята за дискриминационен и въвеждащ двойни стандарти, тъй като разделя Европа и противопоставя страните членки на базата на географски принцип.

АЛДЕ/ ДПС: За солидарност сред страните членки и въвеждането на квотен принцип за разпределение на мигранти.

Най-върлите привърженици на идеята за федеративен Европейски съюз, начело с лидера им Ги Ферхофщад.

 Либералите винаги са защитавали правата на ЛГБТИ хората дори и с цената на дискриминационни политики спрямо хората с нормална ориентация и нарушаване на суверенитета на страните членки.

Искат улесняване на процедурите по разпределение на средствата, като същевременно обвързват  тяхното разпределяне с постигнати резултати. 

Винаги са подкрепяли членството на Турция в ЕС. Но след проведения референдум за промяна в конституцията, започват да  защитават тезата  за замразяване на преговорите за членство на Република Турция в ЕС, докато демократичната криза, в която страната е изпаднала, не се разреши.

 Групата на либералите е сред върлите защитници на пакета „Мобилност“. Те гледат на него като  предоставящ по- добри възможности за работниците в сектора и засилващ на правна сигурност във вътрешния пазар. Българските членове на групата са гласували против пакета, но някои от тях отсъстват от възлови гласувания.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.