Критични нива на недоверие се наблюдават в устоите на демокрацията и в правителствата и в политическите системи на България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Германия. Това сочат резултатите от социологическо изследване „30 години след падането на Берлинската стена“, направено по поръчка на фондациите „Отворено общество“ в Източна Европа, предаде БНР. В наблюдаваните страни е установена липса на свобода на медиите и на способност на гражданските организации да са коректив на институциите.

„Донякъде резултатите бяха очаквани, защото и други изследвания показваха нарастващ песимизъм в света като цяло, недоверие към институциите и в същото време тези нагласи в много по-висока степен са проявени в страните от бившия Източен блок“, коментира пред БНР Марин Лесински, програмен директор на „Европейски политики“ в Институт „Отворено общество“.

„Демокрацията е система, която се крепи на доверие. Колкото по-ниско е доверието, толкова повече ерозира системата - хората отказват да участват, отказват да търсят правата си. Това е един порочен кръг“, посочи той в интервю за предаването „Нещо повече“. Лесински отбеляза, че изследването е правено преди местните избори. То ясно показва обаче, че българите не вярват, че изборите са честни и оттам – че нещо зависи от тях, добави той.

„Българите оценяват негативно и ефектите от пазарната икономика за себе си и за страната като цяло“, каза още Марин Лесински. Друго важно нещо според него е, че за начало на прехода се счита 1996-1997 г. "Т.е. в България се счита, че ние сме закъснели със седем години спрямо другите и се движим със закъснение, а оттам идват и много от негативните оценки, които виждаме“, коментира той.

По думите на Лесински България, Румъния и Словакия се отличават с песимизъм и с несигурност.

Според изследването по-младите и жените са много по-толерантни, по-оптимистични и по-активни по някои въпроси. Другото положително е, че младото поколение намира смисъл в това, което прави, и търси правата си.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.