"Разликата: до тежкоболния кмет на Пловдив висят като прани гащи лекари и санитари, за да слушат разпореждания. Няколко дни по-късно, в друга болница, но в същия град, двама души умират безпомощни на стълбите".

Така журналистката Генка Шикерова коментира двете снимки, които е споделила на профила си във Фейсбук. Две снимки от двата свята на здравеопазването в България - света на помазаните и света на онеправданите.

"Логистична грешка"

Отделението работи от 2-3 дни и затова "логистиката не е била на ниво". Това пояснява шефът на пловдивска болница след смъртта на двама души, чакали на стълбите на ново Covid отделение, за да бъдат приети за спешни манипулации. Това обаче не обяснява защо са премествани от друго отделение преди да бъде гарантиран незабавният им прием, както и защо е пуснато отделението при явен недостиг на медицински персонал?!

Това е тежка проява на престъпното бездействие и немарливост, но не на лекарите, а на властта, която трябва да осигури нормалното функциониране на здравеопазването, което води до поредната загуба на човешки животи, които можеха да бъдат спасени! Пловдивската прокуратура се е самосезирала по случая, но явно ще разследва само лекарите и медицинския персонал, а не нехайството на властта, която го е допуснала, коментират от Инициатива "Правосъдие за всеки".

"Да сменят Спешна помощ със Смъртна помощ!"

"Да сменят Спешна помощ със Смъртна помощ!", поиска съпругата на единия от издъхналия в чакане да бъде хоспитализиран на стълбите на пловдивското COVID-отделение пациент. Днес той трябваше да отпразнува рождения си ден... Вместо това ще бъде погребан.

„В продължение на 2 часа аз чаках да ми изпратят линейка. Обадиха ми се приберете си човека тук, защото линейката може да дойде след 5-6 часа., През това време аз бях организирала нещата да търся сама“, така започва разказа на съпругата на единия мъж в Пловдив, който почина, докато чака да бъде приет в болница в ефира на Нова телевизия.

Отново се обадих на бърза помощ и им казах: „Надявам се, че разговорът се записва. Отказвам линейката и нека предадат на всички да сменят бърза помощ, със смъртна помощ. Сами отидохме в Инфекциозна, имаше още едно семейство там. Оттам отидохме в Пълмед. Влезнах в спешния кабинет, говорих с лекарката да му изпише нещо, не да го приемат“, продължава жената.

От там обаче ги препращат в Хирургията. „В 17 часа беше регистриран в хирургията. Вместо да го допуснат до кабинета, те го оставиха да чака, имаше хора които чакат от 11 ч. Те ми казаха, че от време на време влиза една жена, която проверяваше дали не е време да му викат поп“, казва още тя.

„На другия ден говорихме с джипито, продължихме с новите таблетки. В събота на 14 часа го завеждам в Куклен. Там го прегледаха и казаха, че е за болница. Трябва да го закараме в инфекциозна. Клипчетата са на 16-ти.

„Приеха го на 14-ти, чухме се по телефона и каза качиха ме пак на 3 етаж, прибирай се вече, докато се прибирах ми каза пак ме качиха в линейката пак ме връщат в инфекциозна.

В 14:41 той ми казва няма да ми правят диализа, ще ме местят в друга болница.

Качиха 3-ма човека в линейка, двама нямаха маска, съпругът ми беше с кислородната маска. Нямаше лекар в линейката, само една санитарка. Аз седях права.

Вече като сме в болницата. Тръгнахме бавно да се качваме с кислородната бутилка. Стигнахме до 2 етаж и той пада. Лекарят казва „Ми той му е свършил кислородът. Взе бутилката и се качи на третия етаж. Ние останахме между стълбите. След 20 минути съпругът ми каза: „Не мога повече да дишам. Качих се горе.

Целият престой горе в отделението беше 20 минути. Преслушаха го и докторът каза, че от дясната страна си има пневмония. Няма нито една рентгенова снимка. На две от местата в документите са фалшифицирали подписа му. Питах го. Ще искам експертиза на подписа му.

Преслуша го лекарят. Не му дадоха възможност да почине в леглото. Дадоха ми една количка, да се качим за диализа. Докато изляза само чувах как му пляскат шамари. Веднага реагираха, нямам оплаквания там.

Целият му престой беше максимум 20 минути. Над 2 часа стоеше на стълбите. На 40 минута аз започнах да правя клиповете.

Пише, че е починал в реанимационната зала. Това не е вярно.

Това са престъпници в бели престилки. Мъжът ми не бе толкова зле. Днес на рождения му ден аз трябва да го погребвам заради некадърни доктори. Във вторник научих, че и другият мъж е починал от неговия син. Показахме му клипа и той каза: „Това е баща ми“.

Съпругът ми е със 100% инвалидна пенсия. Той не можеше да работи.

Аз нямам претенции за пари, искам справедливост. Пари не ми трябват“, завършва жената.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.