Според стандартите на г-н Гешев, министър Горанов трябва да бъде заключен незабавно, заявява в интервю за "Банкеръ"  Григор Здравков.

Г-н Здравков, всички добре знаем, че далаверата у нас няма почвен ден и карантина не я лови. Какво остана скрито в този аспект под мантията на ковид кризата?

Мога да коментирам поне три случая на контрабанда през митниците. Най-фрапиращото е, че правителството прикрива доклади от ОЛАФ и ЕС за митнически измами у нас през последните пет години, които са ощетили европейския бюджет с 890 млн. лева и затова те минават към конкретна процедура срещу България.

Кога са пристигнали тези доклади в България?

Последният - в края на януари тази година. Става дума за конкретни тарифни позиции при внос на китайско карго на занижени цени - внос в България по законите на ЕС, като митата пристигат по сметка на съюза. В доклада се казва, че щетите на Европейският съюз са средно по 120 млн. лв. на година, а самата България губи около 25 млн. лв. несъбран ДДС. Писмата са изпратени от ЕС към ръководителя на нашата мисия там Димитър Цанчев, към министъра на финансите Горанов, към един от заместниците му и към председателя на Агенция „Митници“. В текста се казва, че през последните години от Брюксел неколкократно са предупреждавали ръководството на Агенция „Митници“, че там се извършват незаконни действия и че „са оказвали неправомерно натиск върху определени вносители“, което е довело до тази щети. На техния език това означава, че ние сме една организирана група за кражби на мита, която е продължила да действа след изрично отправени предупреждения.

За какво конкретно става дума?

В България има определени минимални цени за внос. Един артикул, например - чорапи, не може да бъде внасян на цена под 0.3 лв. за бройка. И затова всички внасят чорапите на 30 стотинки. ЕС обаче не е съгласен, защото чорапи има всякакви и средната им цена трябва да е друга, да речем - 50 стотинки. Тоест - ние сме откраднали и продължаваме да крадем европейски мита. На някой могат да му се сторят смешни тези 20 ст. разлика, но това са две трети от цената на всеки чифт чорапи. Има и друг проблем. За да досъберат тези липсващи мита, властите трябва да заведат искове срещу фирмите-вносителки. Отсега мога да се обзаложа, че тези искове ще паднат в съда на 100 процента. Така националният бюджет, освен разликите от митата на ЕС,  ще плати и разходите по делата.

Има ли как България да не плати тези 890 млн. лв. на Брюксел?

Няма как, защото това е щета за европейския бюджет.

Една проста аритметика показва, че щетите за нашата държава са за над милиард и половина - към несъбраните от ведомството на Горанов 700 млн. от бизнеса на Васил Божков прибавяме тези нови 890 милиона, които дължим на ЕС. Вероятно министърът има неподозирани качества, след като това не се отразява на поста му.

Плюс бъдещите разходи по делата. Той не може отново да каже, че не е знаел, тъй като по закон назначава шефа на Агенция „Митници“, а всички писма са минали през Министерството на финансите. Сигналът със сигнатурите от ЕС и ОЛАФ съм изпратил до прокуратурата, която трябва да се бори с организираната престъпност. От там ми отговориха, че в него липсвали данни за извършени престъпления и информацията ми се базирала на „неустановени документи с неизяснена самоличност“. Знаете ли кой е д-р Андреас Шварц? Това е бившият шеф на кабинета на сегашния председател на МВФ Кристалина Георгиева. Понастоящем той е началник на Дирекция „Приходи и многогодишна финансова рамка“ към ЕС, държи ключът към всички видове финансови средства в Съюза и в това си качество е подписал всички цитирани доклади. Телефоните на д-р Шварц са публикувани в интернет, аз ги приложих в сигнала до прокуратурата, а там говорят за неизяснена самоличност и документална несъстоятелност! Димитър Цачев, през чийто ръце грамите задължително минават, също ли е "неизяснена самоличност"?

Главният прокурор г-н Гешев многократно обяви публично своите стандарти на работа.

Според  стандартите на г-н Гешев, министър Горанов трябва да бъде заключен незабавно, може би малко след шефа на Агенция „Митници“. Сигналът съм подал на 6 март 2020 г. и след два месеца получих цитираният отговор от прокуратурата. А по темата говоря публично от 20 години.

Защо не изпратите сигнала и до началника на министър Горанов - премиерът Борисов?

Пратил съм го. Твърдя, че липсваща сума от близо милиард е заплаха за националната сигурност, особено когато се извършва от държавни служители на високо ниво. "Сигналът е заведен под № 115" - това е отговора.

Кога г-н Борисов ще трябва да се бръкне и да върне - с публични средства, разбира се - дължимите на ЕС 890 млн. лева?

През следващите три години. Само че той ще трябва да побърза, защото в противен случай България няма да получи други пари. Тук, освен финансовата рамка, има рамка национала сигурност и сигурност на ЕС, както и морална рамка. Това е един от отговорите на въпроса защо няма да влезем в Шенген. Страна, която умишлено не си събира приходите, дори след като е предупредена, трудно ще бъде допусната и в банковия съюз. Сигурен съм, че и този случай, и историята с хазарта ще имат продължение. И то се нарича европейска прокуратура. И в двата казуса държавни служители са упражнявали псевдо контрол, довел до щети в особено големи размери.

Излиза ли от всичко това, че българското общество е безсилно да е справи с далаверата?

Не съвсем. Аз от 4 години се боря безуспешно с г-н Боил Банов по прословутото „Ларго“. Ще изчакам поредните действия на прокуратурата и всичко това, заедно с последния ДДС казус, ще изпратя на г-жа Кьовеши в европейската прокуратура. И в двата случая става въпрос за европейски пари. Очевидно г-н Гешев не е особено добре приет в Европа.

Коя далавера може да се пребори за приза „Шедьовър на сезона“?

Няколко са. Мога да покажа точно как се краде по време на пандемия от медицински консумативи. Трудно човек може да повярва, че такива документи наистина съществуват в правния мир. Във всяка аптека медицинските калцуни струват 5 лв. за 100 броя. Според митническата декларация, подписана от министъра на здравеопазването като вносител на стоката от Турция обаче, един чифт калцуни струва точно 6 долара, по курса на деня - 10.76 лева. Ако кажат, че става дума не за чифт калцуни, а за кутия с по 100 броя, тогава ще излезе, че сме закупили 15 млн. калцуни – да заринем цялото население с тях.

Друг пример. От Китай са внесени 50 бр. обдихвателни апарати, всеки един на стойност 30 000 евро. В интернет можеш да ги намериш -  от същата фирма и в същия град - на цена 11 000 евро. Да не говорим за внесените 1.170 млн. маски на цена 1.2 евро, които с описани в спецификацията като немедицински и нестерилни. И за какво са ни те в борбата с коронавируа? Може би ще си правим карнавали с тях? Чисто кощунство по време на извънредна ситуация!

От гледна точка на обществената енергия и нейната ефективност, колко от сигналите на Легия „Антимафия“ до прокуратурата са довели до реален резултат?

Успеваемостта ни е под 10 процента. Не е изненадващо, нали?

Разговора води Емил Янев

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.