Валери Грогоров и Цветлин Йовчев коментират състоянието на българската граница с Турция, абсурдите в МВР, безпомощността при мигрантския натиск и липсата на управленски капацитет, които всеки ден предизвикват комични ситуации, които, за съжаление, в повечето случи водят до застрашаване на човешки животи, тежко ранени и фатален край.

Липсата на възпиращи съоръжения доведе до четирима загинали полицаи за близо 3 месеца. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Илия Кузманов, член на синдикалната федерация на МВР.

„Прекрачени са абсолютно всички граници. Нашата толерантност не се разбира правилно от ръководството на министерството. По тази причина Синдикалната федерация свиква федеративен съвет на 3 декември, където ще решим с какви действия да настояваме за абсолютно равностойно място в диалога в МВР. Това да не можеш да закупиш възпиращи съоръжения в патрулните автомобили доведе до четирима загинали колеги за 80 дни и един, който бере душа. Колегите са незащитени”, поясни той.

Според него полицаите имат твърде малко правомощия у нас.

„Прекалено много се акцентира към хуманността към извършителите на престъпления. Твърде ниска стана цената на живота на държавен служител в МВР. Вижте, например, как действат органите на реда в САЩ”, коментира още Кузманов.

"Към днешния момент ние можем да кажем много категорично, че Министерство на вътрешните работи е в клинична смърт и до е доведено в това състояние в последните 10 години. Всички са вперели поглед в това - как в оборудвам полицейския патрул, но аз бих казал, че основният проблем е политическата власт в България, която систематично, последователно и целенасочено разрушава основните структурни звена в МВР вече 15 години.

Това заяви в ефира на Нова тв Валери Грогоров, който е бивш началник на „Охранителна полиция“ в СДВР и бивш директор на Национална служба „Гранична полиция“.

Случаите в Бургас са показателни и фактите сами говорят за състоянието на МВР, допълни Григоров. Като подчерта, че показателен е случаят и в София на АМ "Тракия", като визира гонки между полиция и мигранти.

Липсва управление на полицейските сили, а това означава политическа немощ, управленска невъзможмост и липса на компетентност, категоричен е в оценката си Валреи Григоров и даде пример:

"Повече от 10 години не работи Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол. Това е една комисия, която е на политическо ниво и трябва да определя посоките и основните политически приоритети между всички ведомства, които осъществяват функции по граничен контрол. Не работят и Секторните смесени гранични комисии, които действат по силата на спогодбите за сътрудничество по границите със съседките ни. Това означава, че няма диалог между ръководните звена на турските гранични сили и българските гранични сили, те не сядат на масатя да си говорят.

Абсолютно съм съгласен с това, която каза г-н Григоров, заяви Цветлин Йовчев - бивш шеф на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи.

Според него основният проблем е не толкова в ресурсното обезпечаване, а управлението на силите и средствата. "И това го виждаме както на границата, така и във вътрешността на страната", допълни той.

"Във връзка със случая, в който граничар загуби живота си - какво птраив този патрул там? Открито е, че преградното съоръжение е компрометирано и вместо веднага да се изпрати екип, който да оправи, ние сме изпратили хора, които чакат на пусия - да минат мигранти и да ги задържат. Разбирате ли колко е сбъркана тактиката като цяло?!", възмутено попита Йовчев.

"В момента полицейските сили се управляват по такъв начин, че все едно гледаме действия в някакъв долнопробен екшън", категоричен е бившият шеф на ДАНС и МВР.

"80 километра не могат да бъдат спрени мигранти с автомобил - визирам и тук, и случая в Бургас. Извинявайте, но това е несериозно. Тактиката е сбъркана. Не може с опити за преследване да препречваме пътя на мигранти. Прави се блокада, в която се използват технически средства – например ленти с шипове, триподи. Не знам кой разпореди на загиналите полицаи в Бургас да се опитват да препречат пътя на автобуса с бежанци. Това е самоубийствено", отсече Цветлин Йовчев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.