В Чехия цените са паднали с 5% за година, а у нас има над 8% скок

Цените на месото се качват в целия Европейски съюз, но по незнайни причини рекордът е в България. При средно поскъпване за ЕС с 3.3% за година, у нас котлетите, бутчетата и каймата отбелязват 8.2% повишение за година, показват даните на ЕВростат. В съюза има и три държави изключения, в които месото е поевтиняло. Първа сред тях  е Чехия, където цените през февруари 2024 са с цели 5.1% по-ниски в сравнение с година по-рано.

Като цяло в ЕС най-сериозно е поскъпнало свинското -  с 5,7 на сто. Агнешкото е качило цената си с 4.5% за година, говеждото и телешкото - с 3 процента. Пилешкото обаче е поевтиняло, макар и не осезаемо - 1.6 на сто, посочва Евростат.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.