Консултациите, които президентът провежда във връзка с организацията и провеждането на парламентарните изборир са безпрецедентни в нашата политическа история и обективността изисква да отбележим този факт, колкото и да е неприятен за управляващата клика на ГЕРБ и съдружниците им.

Бойко и ортаците му не могат да прикрият злобата и завистта си, предизвикани от този неочакван ход на държавния глава. Президентът Радев, ако не друго, успя да покаже на некадърната ни власт на тези избори ще има срещу себе си една консолидирана съпротива и че изборите ще се наблюдават много по-внимателно, отколкото е било до сега. Да не забравяме, че тези избори ще се проведат след шестмесечни масови протести срещу премиера, правителството, главния прокурор и председателя на парламента. Изборите ще се проведат в условията на пандемия - също безпрецедентен факт. Паралелно с пандемията, обаче, ще има коренно различен от досегашния контрол над изборния процес. И този контрол е подчинен на обща и консолидирана воля за честни избори, а това означава, че възможностите за фалшификации и манипулации ще бъдат силно намалени и ограничени. Но по-важното е, че рейтингът на управляващите е сринат под 20% доверие в изпълнителната и законодателната власт, а не е изключено делът на доверието да е още по-нисък.

Консултациите на президента и вицепрезидента вбесяват управниците и с това, че на "Дондуков" 2 са поканени представители не само на парламентарни и извън парламентарни партии, но в тях участват и ЦИК, и Сдружението на общините и още много структури, а управниците се правят на обидени, че държавният глава не е започнал предизборните разговори най-напред с ГЕРБ и жалката им коалиция, от чието правителство Радев сне доверието си много отдавна.

Предполагам, че озлоблението и политическия примитивизъм на Главатаря на ГЕРБ и ортаците му ще са основна причина те дори да откажат участие в тези консултации. Способни са и на това. И, ако го направят, те за пореден път ще демонстрират махленското си политическо безкултурие и диващина.

Обаче, чуват се и гласове, които изразяват несъгласие с поведението на президента и са изпълнени с обвинения, че едва ли не Радев така обслужва статуквото. Намирам тия твърдения за глупави и неоснователни, но нека ги има - нали живеем по правилата на демокрацията, а част от тях е и плурализмът. Знам само, че предстоящите избори ще бъдат много по-различни от всички избори, в които съм участвал през последните 30 години и много разчитам на това - да са по-различни. Колко ще бъдат честни, предстои да видим.

Любо Кольовски

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.