Финалът на проекта "ГРАДЪТ - поезия и фотография" събра приятели на поезията, фотографията и музиката в препълнената зала на читалище "Просвета - 1888" - Поморие. На премиерата на поетичната книга "ГРАДЪТ", в навечерието на Световния ден на фотографията, трима майстори на кадъра грабнаха наградите от заключителния етап на едноименния фотоконкурс. Тричленното жури присъди I-во място на плевенчанката Маргарита Дикова за снимката „Залез“. Втората награда грабна Чавдар Чернев от Поморие за фотоса „Зимен етюд“, а третото място получи Тодор Тодоров от село Тополчане (област Сливен) за снимката „Пред буря“.


"Залез" - Маргарита Дикова, Плевен


"Зимен етюд" - Чавдар Чернев, Поморие


"Пред буря" - Тодор Тодоров, село Тополчане, Сливен


"Завръщане" - Красимир Колев, Бургас

Състезанието бе част от културен проект, реализиран от екипа на информационния сайт Liberta.bg, читалище „Просвета - 1888", сдружение „Граждани за Поморие“ и д-р Васил Костадинов, който е щедър меценат за пореден път в културен проект.


Стоян Тончев с автора на предговора на книгата Ваньо Вълчев, с Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян и гости на събитието

Освен фотоси, изданието включва и поезия на поморийски творци, оставили душата си в морския град, вдъхновени от неговото очарование. Яворов, Весела Страшимирова, Боян Чимов, Иван Кунев и д-р Васил Костадинов са авторите, оставили поетична диря край скалите на древния град, а сборникът "ГРАДЪТ - поезия и фотография" е посветен отново на 120-годишнината от идването на телеграфиста Пейо Крачолов в Анхиало, където се превръща в големия поет Пейо Яворов. Не случайно и творбата му „Нощ“, писана край този бряг, е начело в сборника.

„Всичко материално се руши, духът е този, който животвори“ - изтъкна в представянето на двама от поетите Боян Чимов. Почит към паметта на без време напусналия този свят Иван Кунев и спомен за поетесата Весела Страшимирова бяха част от експозето му.

Снимка на Stoyan Tonchev.
Светла Асенова

"Големите неща събират хората, а д-р Васил Костадинов е сред малкото човеци днес в България, които притежават умението да обединяват с единствена цел - да съхраним паметта за култура! Благодаря на всички, които работихме заедно в екип за реализиране на проекта "ГРАДЪТ - поезия и фотография". За мен беше чест!" - каза един от редакторите на изданието Светла Асенова, която развълнува публиката с рецитал на стохотворението на д-р Костадинов "От три страни...". Пълната читалищна зала дари бурни аплаузи за Светла Асенова д-р Васил Костадинов.

Снимка на Stoyan Tonchev.
д-р Васил Костадинов

„Искам да благодаря на екипа.  Това е втори проект, който осъществяваме заедно, тази година. Радвам се, че за такъв кратък период от време бяха създадени две прекрасни книги. Благодаря на Общината за това, че включи  проекта  в летните поетични празници „Море от вино”. За мен е чест да подкрепям проекти, които насърчават  и издигат културата в Поморие. Благодаря на издателя „Либра скорп” и на фотографите, които уловиха през обективите си най-красивите моменти и места в нашия прекрасен град”, заяви д-р Васил Костадинов, който за пореден път застана зад важен културен проект в Поморие.Той  благодари на автора на предговора на книгата  Ваньо Вълчев, на журито във фотоконкурса:  Диди Андреева, Тодор Динев – Тото и Георги Димитров , както и на екипа на читалище „Просвета 1888” - Поморие.

И защото поезия и музика често са сестри-близначки, тандемът Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян върнаха публиката назад в годините. Бургаският поет не спести разказа за историята на известната песен за Поморие "На 20 километра от Бургас", лично преживяна от него и съпругата му. Залата чу и последните му творби, както публикувани в книжно издание, така и написани само в социалната мрежа.
Стиховете на д-р Костадинов успяха да впечатлят искрено големия поет Недялко Йорданов, който сподели, че е приятно изненадан от таланта на д-р Костадинов. 

Снимка на Stoyan Tonchev.
Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян

Съставител на сборника и създател на проекта "ГРАДЪТ - поезия и фотография" е журналистът Стоян Тончев, автор на предговора е бургаският поет, журналист и режисьор Ваньо Вълчев, а издателството е "Либра Скорп". Корицата е дело на известния художник-маринист и почетен гражданин на Поморие Йордан Маринов. Проявата е включена в традиционните летни културни празници в черноморския град „Море от вино“, а водещ на културното събитие бе актьорът на ДТ "Адриана Будевска" Валери Еличов.

Всички номинирани 15 художествени фотографии стават част от фонда на Градска художествена галерия "Дечко Стоев" - Поморие, дарени от д-р Васил Костадинов.


Иван Алексиев

Кметът на община Поморие Иван Алексиев също присъства на събитието и връчи специална награда от Община Поморие за фотографията „Завръщане“ на Красимир Колев - двудневен СПА-уикенд за двама в хотел "Сейнт Джордж" и билети за посещение на културно-историческите забележителности и музеите в град Поморие.

„Поздравявам организаторите на този проект. Много е важно на първо място да обичаш града си, а с този проект те показаха точно това. Да накараш човек от Плевен да види красотата на Поморие е нещо невероятно. Благодаря на всички участници. Този конкурс е поредният щрих от картината Поморие, която рисуваме всеки ден. Искам да благодаря специално на д-р Костадинов, че тези фотографии за Поморие остават в Градската художествена галерия и благодарение на това нашите деца след години ще видят града  в друга светлина”, каза кметът Иван Алексиев.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.