Визитата на Майк Помпео е свързана с част от политиката на САЩ на Балканите за противодействие на руското влияние в този регион. Прави силно впечатление, че България не е включена в плановете на държавния секретар на САЩ. Неговият балкански тур заобикаля нашата страна и това е учудващо, защото точно в България през първата половина на месец септември и в началото на втората се разигра "руски шпионски скандал" от българските власти с повдигане на обвинения.
По всичко личи, че това пошло театро у нас не е впечатлило американците, които са наясно, че то обслужва вътрешно-политически-икономически интереси и интригите на задкулисието.

Още по темата: Борисов влезе във водовъртежа на великите сили, а няКОЙ отзад се кикоти и дебелее

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео тази вечер пътува към Европа. От Държавния департамент на САЩ съобщават, че в периода от 1 до 6 октомври ще посети няколко европейски страни, между които е и Северна Македония.

Майк Помпео ще започне своето посещение от Италия, а след това ще има среща във Ватикана с папа Франциск. Третата страна, която ще посети Помпео, е Черна гора, откъдето ще отиде в Северна Македония. За времето на неговото посещение на Северна Македония, което ще започне в петък на 4 октомври, държавният секретар на САЩ ще се срещне с президента на страната Стево Пендаровски, с премиера Зоран Заев, както и с други  македонски държавни представители. Също така, Майк Помпео ще посети и Охрид, където е предвидена обиколка на Охридското езеро и посещение на манастирския комплекс „Света Богородица Перивлепта“. Майк Помпео ще посети и Гърция.

Освен, че държавният секретар на САЩ избягва България, не остава незабелязан и друг факт. Срещата между премиера на България Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп, каквато външният ни министър Екатерина Захариева обеща да се състои в началото на годината, а нейният заместник потвърди, че се води интензивна коренспонденция с Админстрацията на Тръмп, се оказа само една бленувана фата моргана от българска страна.

Безпрецедентно е и непристигането у нас на избраната за посланик на САЩ в България г-жа Хиро Мустафа. Много е вероятно тя да се подготвя за ситуацията в страната ни от докладите на американските и партньорските им западноевропейски служби, в които български официални лица (разследвани и в САЩ) развиват контрабандна дейност, финансират терористични организации, разполагат с незаконно придобити авоари в офшорни сметки, акции, както и недвижимо имущество на различни континенти.

Заобикалянето на България от държавния секретар на САЩ Майк Помпео не дава добър сигнал и към чуждестранните инвеститори, които и без това избягват територията ни за правене на бизнес, поради високата корупция, лиспата на върховенство на закона и вяра в институциите. По всичко личи, че след "Фолксваген", "Хюндай" ще изглежда още по-недостижим.

От друга страна, премиерът на Северна Македония Заев съвсем неслучайно "детронира" Борисов като "лидер на Западните Балканите" и призова "лидерството на Западните Балкани да се поеме от Гърция". С това се показва, че премиерът ни е поставен в изолация и действията на Заев са съгласувани със САЩ.

В същото време популярният руски портал Газета.ру започна кампания срещу България и българските курорти. Вероятно целта е руските туристи да предпочетат руските курорти в Сочи, Крим и Геленджик. Публикацията е озаглавена „Роми и разруха: защо българите бягат от страната си“. В нея се акцентира върху лошата инфраструктура, недовършените сгради, дупките, ромското нашествие, бягството на българските граждани към развитите страни, бедността  и превърнатите в битаци курортни комплекси и градове, като дават за пример Слънчев бряг и Несебър.

В статията се посочва, че България има нужда от смяна на политическите и икономическите елити. За съжаление руският мега-ъндърграунд се е интегрирал с българските власти и крими-олигархичните им структури, но "обратното броене" за тях вече е започнало.

„Много недостроени сгради и табели „Продава се“, дупки и кръпки по асфалта, дори в района на елитния курорт Слънчев бряг, дребна неофициална търговия, която толкова силно е окупирала централните улици на включения в ЮНЕСКО град Несебър, че е трудно историческите паметници да бъдат разгледани.

"Към всичко това се добавя специфичният южен колорит на страната – изобилието от роми. В отделни райони на „културната“ столица на страната – Пловдив, има напълно ромски квартали, до които обикновените българи се стараят да не се заселват и като цяло не отиват там."

„България има нужда от промяна на елитите и провежданата политика, провеждане на реформи, но елитите едва ли ще се съгласят с това, по-скоро ще продължат да провеждат популистка политика“

 Ето какво още пише в статията на руското издание, посветена на България...

Според руски експерти, цитирани от изданието, икономиката на страната се намира в много противоречива ситуация. От една страна от 2016 г. се регистрира увеличение на обема на номиналния БВП. Ръстът на икономиката е незначителен, но стабилен.

Главният стратег на компанията „Универ Капитал“ Дмитрий Александров казва, че през второто тримесечие на 2019 г. икономиката е нараснала с 3,5%.

Макроикономическите показатели на България като цяло не са лоши – инфлацията не надхвърля 3%, делът на частния сектор значително надвишава държавния сектор, дългът е също сравнително неголям, казва Нарек Авакян, началник отдел инвестиции на „БКС Брокер“.

Така България, чийто дълг спрямо БВП е само 20,1%, изглежда добре и дори е пример за други страни от ЕС, отбелязва анализаторът от „Финам“ Алексей Коренев.

За населението обаче това не означава нищо, пише още в материала. За разлика от макроикономическите показатели с невъоръжено око се вижда, че социално-икономическата ситуация в страната е крайно тежка. Нивото на бедност в страната надхвърля 22%, се казва в публикацията.

„Средногодишната заплата в България е 7400 евро, което е над два пъти по-малко от ЕС, където тя е на нивото от 15 000 евро. Населението на страната стремително застарява – младите хора активно напускат страната, в нея остават „на доизживяване“ главна хора в пенсионна и предпенсионна възраст“, казва Коренев.

Така за последните 30 години населението на страната е намаляло от 9 милиона на 7 милиона души.

Отворената граница с ЕС като магнит привлича младите перспективни работници и предприемачи. Те не виждат смисъл да остават в България.

За да оцеляват, тези, които остават да живеят в страната, са принудени активно да припечелват – главно със сезонна работа. Повечето от тези дейности са свързани с обслужването на туристи, пише още в материала.

Като цяло делът на сивата икономика в БВП по различни оценки е едва ли не 50%, отбелязва аналитикът от БК „Алор“ Алексей Антонов.

Един от най-доходните отрасли на икономиката на България преди беше строителството и продажбата на недвижими имоти. Голяма част от търсенето в това отношение се падаше на руснаците, които за 20-50 хиляди евро купуваха апартаменти на морето. Но само до 2014 г., когато след санкциите и падането на руската валута такива покупки спряха да бъдат по джоба на руснаците.

„До 2014 г. руснаците бяха най-активните чужди купувачи на български недвижими имоти. През 2014-15 година се случи рязък спад, когато руснаците се превърнаха в най-активните продавачи. А от втората половина на 2016 г. България вече не е чужд пазар №1, отстъпвайки мястото на Испания“, коментира главният редактор на сайта Prian.ru Филип Березин.

Намаляването на интереса може да се свърже и с растящите цени на недвижимите имоти в България, обяснява Руслан Галимов, който отбелязва, че ръстът е 34%. По думите му това е повлияло на интереса на руснаците, немалка част от които са с неголям бюджет.

Ниското ниво на обслужване, нивото на живота, което явно не съответства на страна член на ЕС и многото съпътстващи фактори също са повлияли силно на желанието за закупуване на жилище там, отбелязва Коренев.

„Въпреки добрия климат и ниските цени руснаците започнаха да губят интерес към България. Който е искал да купи недвижим имот там, вече го е направил. Останалите или не могат, или избират други държави“, добави Коренев.

При това подкрепата на Европа за България не помага на страната. Първоначално ЕС отпусна средства, но впоследствие програмите бяха нееднократно спирани поради твърде висока корупция и неефективност при изразходването им в България, пише още в материала.

Във връзка с това, че Великобритания ще се излезе от Европейския съюз, финансирането за други страни от Брюксел ще бъде допълнително намалено.

„България има нужда от промяна на елитите и провежданата политика, провеждане на реформи, но елитите едва ли ще се съгласят с това, по-скоро ще продължат да провеждат популистка политика“, резюмира Антонов.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.