Два видео клипа допълнително взривяват обтегнатите отношения между Гърция и Търция. На единия турски камион събаря граничната ограда с Гърция, за да влязат мигрантите, а на другия - турски полицаи бият и карат насила хората да влязат в ЕС през Гърция.

Видеоклип, публикуван от гръцкото правителство снощи, показва как турски автомобил сваля част от оградата, издигната от Гърция по границата ѝ с Турция. Под видеоклипа е публикувана информация, според която турски брониран автомобил за гранично наблюдение се опитва да свали част от огражденията с дърпане, уточнява "Сега".

Както уточнява в. „Катимерини”, става въпрос за превозно средство HIZAR/ATES, оборудвано с уреди за дневно и нощно наблюдение на границата. Турция е получила тези автомобили през 2019 г. като 75 % от тях са закупени с европейски средства. Автомобилът е снабден с мощен двигател и може да се катери и спуска по склонове, както и да минава през пресечени местности.

Вестникът припомня, че струпаните по границата мигранти постоянно се опитват да пробият дупки в оградата, а гръцките сили ги отблъскват и незабавно поправят повредения участък. Това е първият път, в който се публикуват кадри, при които се вижда как Турция помага реално на мигрантите да свалят оградата.

Друго видео пък показва как турски полицай кара насила мигранти да прекосяват границата с Гърция. То е снимано от някой от мигрантите и на него се вижда и чува (клипът е с английски субтитри) как един от полицаите казва на хората, сред които има жени и деца: "излизайте от буса, ще отидете от другата страна", и че турска лодка ще ги откара до гърцкия бряг.

Видеоклипът, заснет в петък вечер, беше придружен със следното изявление:

„Видеозапис на турски брониран автомобил за гранично наблюдение, който се опитва да издърпа част от граничната ограда с въже. Този инцидент е станал снощи. Това е превозно средство HIZAR / ATES, което е оборудвано с инструменти, които му позволяват да следи границата (денонощно). Турция получи тези превозни средства от май до август 2019 г., като 75% от програмата се финансира от европейски средства. Той има мощен двигател и възможности за катерене. "

Натрупаните на границата мигранти постоянно се опитват да пробият дупки в оградата, а гръцките сили ги отблъскват и пристъпват към незабавно поправяне на повредения участък. Това е първият път, когато има доказателства, че Турция реално помага на мигрантите да премахват оградата, предава "Фокус".

Когато те отказват друг от полицаите ги пита защо тогава са дошли дотук. Но те му отговарят, че полицията лъже и не вярват. В този момент първият от полицаите започва да им крещи да слизат и да ги удря. А за още по-голяма "убедителност" размахва пистолета си и демонстративно го зарежда. Въпреки това жените не искат да слязат от автобуса и полицаят започва да им крещи да не му губят времето и веднага да излизат навън с думите "Няма връщане назад оттук, тръгвайте! Не ме принуждавайте да ви изваждам насила".

  

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.