"Ще останем в историята като опозицията, която управлява. Ние взехме решението за оръжията за Украйна, по въпроса с РСМ, направихме бюджета им. Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в българския парламент"

ГЕРБ в изолация има най-много гласове, БСП – неизолирани в коалиция с Да, България – 30%, ИТН и ПП – 13%. С машини при изключителен полицейски тормоз, резултатите са тези в Нова Загора, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ печели освен Нова Загора, на първи тур печели и в други кметства.

Докато полицията масово пресира, обикаля, влиза в къщите изрично да каже, че не трябва да се гласува са ГЕРБ, най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в българския парламент. Освен пари за отцепници се предлагат колосални суми да не влязат да гласуват в пленарната зала. Така са се вкопчили в тази власт, че не забелязват какво с случва около тях. Провалиха буквално Пална за възстановяване, добави Борисов.

Вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства за България, над 500 милиона евро. Това е загуба на Промяната. Парите отиват в 6 други икономики. Титаните на коалицията казват случват се и такива неща. Губят се милиарди от некадърност и безотговорност. Продължаваме да губим и готовите пари по европейската солидарност. Българинът няма да усети плана за възстановяване. Катастрофа, подчерта Борисов.

Надуха ни главата за социалната си политика. Цената на хляба няма да падне с 20 процента, ще намалее събираемостта с 20 процента, посочи лидерът на ГЕРБ. Тези хора корумпират депутатите, купуват по 10 хиляди гласа на час и това става пред очите на умните, каза още той.

Видях Румен Гечев, световният шампион по фалиране на банки, стискаше здраво ръцете на Петков. Вървим към чудовищна инфлация. Съдебната реформа се свежда само до назначаването на Бойко Рашков, посочи Борисов.

Бюджетът е прекроен в полза на хората с помощта на опозицията. Необходимо е спокойствие, за да го изпълним. В момента чуваме само заклинания и купуване на гласове, подчерта лидерът на ГЕРБ.

По темата за РСМ, Борисов каза, че се надява в РСМ да вземат решение, „но този път бе прокаран в България от опозицията“. По отношение на РСМ съм учуден за обидите. Ако не променят манталитета си, има много възможности, за да бъдат спирани. Можем да сме спокойни. Сега когато европейците виждат какво се случва в РСМ, това работи за нас, каза Борисов.

Ако гледате актуализацията на бюджета там са предвидени 1.5 млрд. за плащане на пенсии. Не е ясно дали ЕК ще позволи това. През 2023 г. тези пари трябва вече да се извадят от бюджета, посочи Томислав Дончев. Той предупреди за предизвестена национална катастрофа с Плана за възстановяване и устойчивост.

Намаленото ДДС не намалява цените, това е доказано от теорията и практиката и е факт, заяви Делян Добрев. Корнелия Нинова не го знае това, тя изпадна в комична ситуация събота и неделя.

Напълно погрешно е това, което тя казва, а именно, че намалявала цената на хляба. Намаленото ДДС е подкрепа за дадения сектор, каза Добрев. Ако целта е да подпомогнем хлебарите и мелничарите, ние ще свършим добра работа ако ги подпомогнем с тези 20%.

Ще останем в историята като опозицията, която управлява. Ние взехме решението за оръжията за Украйна, по въпроса с РСМ, направихме бюджета им, добави Борисов.

Бойко Рашков обвини Борисов, че е създал търговията с гласове

Такива като Борисов нямат морално право въобще да говорят за избори. Това заяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков.

Рашков добави, че търговията с гласове е създадена в партийни централи, които прибирали пари от своите обръчи от фирми, за да подкупват с тях най-бедните избиратели. Това е политическият морал, който създадоха такива като Борисов. Ние до този период не познавахме такова явление. Рашков поздрави подчинените си, че са проявили куража да се „противопоставят на този, който излизаше и казваше: Аз победих”.

„И никой не го питаше, защото нямаше кой да го попита: Как победи? С колко пари на глас победи?”, добави шефът на МВР.

За 30-40 години обществото и политическата ситуация коренно се промениха, само не и МВР. Всички разбирате, че няма логичен отговор на въпроса защо е бездействано толкова години по този въпрос, посочи още вътрешният министър Бойко Рашков. Решението за трансформация на някои районни управления и полицейски участъци не е еднолично решение на министъра, подчерта той. "Няколко месеца обсъждахме кое трябва да се промени в структурите на МВР. Не може в регион където няма дори население, ние да поддържаме структура", отбеляза Рашков, цитиран от „Сега“.

"Съкращения на служители няма, не са направени съкращения - направени са минимален брой съкращения. Съкратени са административни длъжности в регионални дирекции, които са 27 на брой. Това са съкращения на длъжността, а не съкращения на човек, който ще остане без работа", каза още министърът. 

Асен Василев: За правителството на ГЕРБ се отнася „некадърност и безотговорност“

На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения, пишат от Министерство на финансите. Но без да отчетат, че населението на Румъния е близо 20 милиона души, на Франция - над 67 милиона, а в България, с мъртвите души по неофициални данни - малко над 6 милиона души, както и милиардите, които те получават от ЕК, в сравнение с тези за нас.

Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки.

Преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.