Кирил Петков пред The Times: "Мога да се боря с корупцията, но не и с намесата на Москва". Кирил Петков вярва, че си е създал мощни врагове в Русия, когато е сложил край на зависимостта на България от нея за доставки на газ, коментира журналистът Том Кингтън. А най-ключовото в интервюто на Кирил Петков за вестника на Острова е: "Ние сме следващите в списъка на Кремъл" и че "заема позиция срещу влиянието на президента Путин в Източна Европа". "Някои от 70-те души, които изпратихме обратно, активно разговаряха с депутати в парламента и даваха на журналистите статии, готови за публикуване", казва премиерът в оставка. Кирил заподозря, че посланикът на Москва у нас Елена Митрофанова е водила политици на почивка в Гърция.

Кирил Петков научи един важен урок за борбата с корупцията в Източна Европа по време на краткия си мандат като министър-председател на България. "Ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг - руското влияние", каза той. "Не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите."

Така започва публикация на лондонския в."Таймс", в която авторът Том Кингтън разказва, че според Петков той си е създал мощни врагове в Русия, когато е прекратил зависимостта на България от газовите доставки и е започнал да я замества с газ от Азербайджан, в превод от "Дневник".

"Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на "Газпром", но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече", каза той. "Трябва да си изключително глупав - или корумпиран - за да направиш това", допълва Петков.

В интервюто за "Таймс" в "големия кабинет от съветската епоха в София" премиерът казва още, че Москва е реагирала на сделката, като е разпалила опозицията в парламента, което е довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 руски дипломати.

"Общо взето, съм сигурен, че някои от 70-те души, които изпратихме обратно, активно разговаряха с депутати в парламента и даваха на журналистите статии, готови за публикуване", каза той. "[Руският] посланик беше заподозряна, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това беше директна намеса."

Сходна схема той вижда и по повод вдигнато на ветото на България върху молбата за членство в ЕС на Северна Македония въпреки съпротивата на Русия. "Русия влияеше от двете страни на границата", каза той. "Видяхме координирани действия, когато нашите националисти излязоха с медийни инициативи, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен."

В другия край на страната, на границата с Турция, правителството на Петков усети реалната сила на българската мафия, след като изгони подозирани в тежка корупция корумпирани частни мениджъри на Капитан Андреево, митнически пункт, за който отдавна се подозира, че прекарва мигранти, натъпкани в камиони, в замяна на подкупи, пише от "Таймс".

"Мисля, че те печелеха 1 милиард евро годишно чрез контрабанда на границата. Ето защо това, което направихме, боли", коментира заместник-министър на земеделието Иван Христанов. "Това беше и най-голямата граница за контрабанда на наркотици в света", допълва той, докато в коридора пред софийския му кабинет има охранители. Български разследващи журналисти твърдят, че има връзки между фигури от подземния свят, управляващи граничния пункт, и депутати, пояснява Том Кингтън

Христанов смята още, че атаката срещу кабинета от "Има такъв народ" на Слави Трифонов е не заради разногласия за бюджета или Северна Македония, а "заради това, което направихме на границата". Фирмите, които контролираха граничния пункт, все още може да си върнат привилегиите, докато оспорват отстраняването им в съдилищата, а наблюдатели се опасяват, че приятелски настроени съдии може да им помогнат, разказва "Таймс" на читателите си.

Петков обвини главния прокурор на България, че не разследва корумпирани депутати, но каза, че ще трябва да гласуват две трети от депутатите, за да го уволни. А проблемът, твърди той, е, че над една трета от депутатите биха рискували разследване при нов главен прокурор.

Кингтън е разговарял миналата седмица в София и с Костадин Костадинов и цитира твърденията му, че не получава заповеди от Кремъл, докато партии като тази на Петков били американски марионетки. Анализатори предупреждават, че идващата зима ще постави на изпитание решимостта на България да отхвърли руския газ и корумпиращото влияние, което идва с него, допълва авторът.

Петков завърши интервюто си, без да съжалява че стореното от кабинета му е довело да поражението в парламента. "Всичко си заслужаваше, дори ако цената беше моето правителство."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.