Спецакция тече от сутринта в Русе. Жандармерия е влязла в административната сграда на „Приста ойл“ на ул.“Борисова“, където се намира и почетното консулство на Украйна, и в къщата, собственост на бизнесмена Пламен Бобоков, която се намира на ул.“Хан Аспарух“, информира "Русе Медиа". 
През 2019 г. зам.-председателят на парламента Веселин Марешки разкрива, че братя Бобокови са били част от сделката на ВМРО за участието им в кабинета "Борисов 3".

По първоначална информация са извършени претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана – както външната врата на оградата, така и вътрешната на самата сграда. И двата обекта се охраняват и в момента от екипи на жандармерията. Засега няма подробности за акцията, но се прeдпoлaга, чe oпeрaциятa e cвързaнa c aкциитe в Бoтeвгрaд и Coфия cрeщу зaм.-миниcтърa нa oкoлнaтa cрeдa и вoдитe Крacимир Живкoв. Тя ce вoди oт Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa и e cвързaнa c рaзcлeдвaнe нa oргaнизирaнa прecтъпнa групa. Рaзcлeдвaнeтo e зa внoc нa oтпaдъци oт чужбинa, кoeтo зaпoчнa прeз януaри кoгaтo бяхa нaмeрeни тoнoвe бoклуци oт Итaлия в рaзлични дeпa в cтрaнaтa.

През 2019 г. зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля” Веселин Марешки алармира, че  правителство финансира русенските бизнесмени братя Бобоков по схема, подобна на случая с Георги Гергов с "Дупката" във Варна..

Според него сделката е била предвидена още при съставянето на кабинета „Борисов 3” и била условие за участие на ВМРО в управлението. Идеята е била да бъдат изкупени от държавата,с парите на данъкоплатците, акциите на спортна зала "Арена Русе" от дунавските бизнесмени Бобокови.

 „Ако я бях осветил, тя най-вероятно нямаше да се случи. Но ето, точно около Коледа, покрай коледни и новогодишни празници, това нещо става факт, а именно безпрецедентна държавна инжекция за фирма, която е близка лично до Каракачанов и до ВМРО. Говорим за един път налетите около 14 милиона, доколкото разбираме, вече ефективно от Община Русе. И второто, решение на Министерски съвет за нови 20 милиона лева, които да се предоставят на "Национална спортна база", а тя да изкупи неефективната инвестиция на братя Бобокови”, заявява тогава Марешки, цитиран от "Флагман".

По обяснения на самия Веселин Марешки, схемата се е случила с решение на правителството от 19 декември 2018 г., което променяло бюджета на Министерството на младежта и спорта, като се превеждали 20 млн. лева на „Национална спортна база”.

С тази сума ще бъдат придобити мажоритарен брой акции от спортна зала „Арена Русе”. Сградата е построена с инвестиции на братя Атанас и Пламен Бобокови. Официално, неофициално, а на практика сме наясно, че това не са вложените пари – над 55 млн. лева. Трябвало е освен залата те да построят мол, офис сграда, петзвезден хотел, но това не се е случило. На практика залата не носи никакви приходи и се издържа предимно от спонсори. Т.е. абсолютно явно е, че тази инвестиция е неефективна. Тези бизнесмени, близки до ВМРО, се чудят как да се отърват с печалба или с минимална загуба от тази своя инвестиция и са намерили начина това да го направят с парите на българския данъкоплатец – парите на всички нас”, обяснява зам.-председателят на парламента.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.