Ново гражданско движение търси промяна и развитие в малките населени места. Водещ на събитието беше журналистът и издател на сайта LIBERTA.BG - Стоян Тончев. 

Акумулиране на гражданската енергия на различни граждански организации и лица от цялата страна и сливането ѝ в голямо Гражданско движение.

Това е целта пред нова структура, която обединява в себе си Сдружение на кметовете на малки населени места, които са около 4000 души, неправителствени организации, Съюза на картофопроизводителите, Съюза на пенсионерите, Областен консултативен съвет по животновъдство, "Будно Габрово" на Пепа Сомлева, сдружение с нестопанска цел "Истината за Стара Загора" на Янко Янев, както и много личности от обществения и политически живот в страната.

Основната цел на новото Движение "Български дух и традиции" е да спомогне за изграждане на нов модел на административно управление, гражданско участие във вземането на важните политически решения, адекватна данъчна политика, осигуряване на енергийната и национална сигурност на страната и др., като основната идея е за развитието на кметствата в България - градове и села.

Според инициаторите на новото гражданско обединение, гражданите носят основна отговорност за качествения контрол при взимането на важните управленчески решения.

"Изключително важно и изключително навременно и крайно необходимо, защото тези малки населени места, които имат кметове и кметски наместници, сякаш са забравени от управляващите и изпълнителаната власт. В това сдружение участват и браншови огранизации, хора в различни сфери на стопанството и общественици. Това обединение има за цел не само да подпомогне малките населени места, а и участието на гражданите в управлението да не бъде формално", заяви пред "Евроком" магистратът Румяна Ченалова по отношение на визията на новото гражданско движение.

Ново гражданско движение търси промяна и развитие на малките общини

"Ние си излъчваме представители, а те ще поддържат постояна връзка с представители на държавата", това заяви от своя страна кметът на Калофер и председател на кметовете на кметства в България Румен Стоянов за механизма, по който новото гражданско движение ще комуникира с държавата.

Той все пак отчете, че през последните шест месеца този процес не е бил налице и е нямало реална комуникация между правителството ( на Кирил Петков - бел.р.) и общините.

По думите му от тяхна страна са изпратени поне десет писма с молба за среща към управляващите (Кирил Петков и Асен Василев - бел. р.). Неудовлетворена и пренебрегната.

Водещ на събитието беше журналистът и издател на сайта LIBERTA.BG - Стоян Тончев.

На вчерашната конференция присъстваха още проф. Боян Чуков, Максим Генчев, проф. Нако Стефонов от Институт за стратегическо управление и ръководителите на прокуратури Янко Топалов, Иван Михайлов и топ журналистката на България Анна Заркова.

Сред гостите беше и съветникът при премиера в оставка Кирил Петков - Явор Дянков. Той се представи пред учредителите и присъстващите в зала 10 на НДК и пред публиката заяви, че е упълномощен от него да присъства на събитието и да се извини от негово име за провала на управлението на кабинета "Петков".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.