Заради коронавируса премиерата на новия филм за Джеймс Бонд (последен за Даниел Крейг) е отложена със 7 месеца за ноември. Това подсеща за кога са надеждите да отмине епидемията.

У нас още не си дават сметка какво ни очаква от тази епидемия. В Испания резервациите в хотели и посетителите в заведения са намалели 4 пъти. Италия е затворена. С туризма това лято е приключено. И с българския включително.

Понеже пък много българи живеят от сезонна работа в Гърция, Испания, Италия, сега няма да имат работа. И това се случва в условията на започваща световна рецесия. А надеждите епидемията да отмине след 7 месеца са условни. Вирусът не е сезонен, като на сезонния грип. По-вероятно е след година, когато се появи ваксината и започнат да я произвеждат масово.

В българските болници няма такива костюми като скафандри. Сестри и лекари се пазят само с една маска, престилка и едни ръкавици. Маската не пази тях, а пациента. Заразените пациенти в тежко състояние трябва да се интубират. Всеки може да си представи сестра или лекар като интубира болен на какъв риск е подложен.
И с какво заплащане.
 

Досега политици ни обясняваха какви са лоши медсестрите и как да насочели претенциите си не към правителството, а към болничните шефове. 
Сега се видя, че в страни, които не са и сънували социализъм, именно правителствата предприеха извънредни мерки за подкрепа включително за сметките за ток, парно, замразиха изплащането на жилищни кредити и т. н. 

У нашето инфантилно общество няма и идея за това, дневният ред се задава от малоумни сутрешни блокове, където канят уж експерти да се изкажат, а основно правят политика и обясняват как правителството се грижи. И в тази политика отсъстват мерките, каквито предприемат в сериозните страни. 
То у нас още няма достатъчно тествани, за да се види пълната картина.

И лекари и сестри са оставени на самотек, тепърва щели да им осигуряват (ще видим колко и къде). Болничните легла с възможност за обдишване с кислород, което е спасително за тежките случаи, били 740 в цяла България. Но те са за всички болни, не само за заразени с вируса. Как ще е след месец, когато на ден в болница влизат по 10-ина в тежко състояние? Какви героизми очакваме от лекари и сестри?

На снимката от Китай (същото е вече и в Италия) се вижда екип, който проверява в метрото, на улицата. В Китай ограничиха заразата с мерки, каквито в Европа са невъзможни, задължително прибират и въдворяват в карантина и др.
У нас разчитаме на аурата на премиера-тиква.

Иван Бакалов
 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.