Ндрангета иска да складира отровни боклуци и да инвестира в България, целта е да докопа фондовете на ЕС. Другата връзка със страната ви в последната акция в Италия е свързана с българи, доставящи оръжие на двама от разследваните. Мафията правеше в Италия неща, които днес има намерение да прави в България. Не трябва в никакъв случай да се подценява този аспект, категоричен е Никасо.

Проф. Антонио Никасо e един от най-известните експерти по Ндрангета в света. Той живее и работи в Канада и Съединените щати. Никазо е автор на 27 книги за калабрийската мафия, някои от които са международни бестселъри. Много от книгите си Никазо е написал заедно с прокурора от “Антимафия” Никола Гратери, който лансира последната крупна операция срещу Ндрангета, при която бяха арестувани 330 души. Някои от книгите на Никазо са послужили и за сценариите на тв сериали като например Bad Blood с Антъни ла Палия, Пол Сорвино и др. Никазо е член на няколко управителни и научни съвета на различни международни организации в Италия и Канада, преподава и в университети в Калифорния и Канада.

- Вие изследвате дейността на Ндрангета от дълги години, работите и заедно с прокурора Никола Гратери. Каква е връзката между България и нелегалната организация според последното разследване на италианските власти, в рамките на което бяха осъществени 330 ареста?

- В документите на сегашното разследване единствените части, в които става въпрос за България, са две. Първата е за арестуването на Живка Танева Димитрова, жителка на Сант Онофрио, градче от провинция Вибо Валентия, заради това, че на нейно име се води търговска дейност, водеща към Никола Бонавота, бос от едноименния клан. Става въпрос за “Кафе Сублиме”. Другата връзка с България е свързана с някои българи, доставящи оръжие на двама от разследваните – Доменико Пардея и Лучано Макри. В документите не става въпрос за арести в България, нито за каквито и да е други неща, свързани с България.

- Имайки предвид опита ви с подобни разследвания, какво мислите, колко време може да продължи мярката домашен арест за българката Живка Димитрова?

- Обикновено в тези случаи домашен арест се налага, когато съществува риск от бягство, опасност от увреждане на доказателствата или когато арестуваният представлява някаква социална опасност. Бих изключил аспекта “социална опасност” за Димитрова. Единственото в нейния случай е, че съществува риск тя да избяга. Не мисля, че има риск от увреждане на доказателства, защото тя е била подставено лице на клана Бонавота.

Ако на Димитрова след дни или седмици ѝ свалят мярката за домашен арест, тя може да получи като алтернативна мярка задължителното подписване всеки ден пред властите, т.е. те да бъдат сигурни, че тя няма да избяга до процеса. Така че в този случай тя може да отиде на процеса като свободен човек. Ако обаче бъдат доказани обвиненията срещу нея, които включват и участие в дейност от мафиотски тип, тя рискува и 6-8 години затвор. Димитрова е само едно подставено лице. Много по-тревожни според мен са информациите от миналите дни, доказващи наличието на добре консолидирани връзки между Ндрангета и българската престъпност.

- За какво точно става въпрос?

- За българска връзка с Ндрангета стана известно в медиите преди няколко дни, когато бяха открити отпадъци, подготвени за изпращане към България. В този случай съществува и засечен телефонен разговор в рамките на друга операция и разследване – там се казва, че

България днес може да бъде използвана като боклуджийски кош,

в който да се депозират отпадъци от всякакъв тип. От разговорите става ясно, че разговарящите са сигурни, че разполагат с контакти за този вид услуги в България. Това доказва наличието на друг аспект в дейността на Ндрангета. Първоначално тя довеждаше до банкрута на банки, после складираше опасни отпадъци в Италия, след това ги пращаше в Африка, а сега вижда в Източна Европа възможното място за токсични отпадъци, вкл. фармацевтични и промишлени. Това е елемент, който изплува от подслушани телефонни разговори и говори за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между българската и калабрийската престъпност.

Друг важен елемент, който не изплува от тези разследвания, а от предишни, е че Ндрангета има в България привилегирован канал за доставка на хероин. Той минава през Черно море.

- Знаете ли за присъствието в България на конкретни представители на Ндрангета?

- Да, да, да, това излиза наяве от няколко разследвания. Съществуват връзки с основни представители на българската престъпност, а българин беше разследван в Калабрия в рамките на едно важно разследване в миналото. Връзките са налице. Трафикът на дрога е единият от секторите. Другият важен сектор са инвестициите. Ндрангета инвестира много в Източна Европа точно с идеята да оправдае богатството си. Сега има и много подставени лица на Ндрангета, които изследват възможностите за инвестиране в България. Целта на Ндрангета е да се докопа до структурните фондове на ЕС. Т.е. създават се фирми в България, които след това искат европейско инвестиране например в сферата на биоразличието в земеделието или за дейности в слабо развити райони.

- Миналия месец имаше и друга операция в Италия, свързана с арести за планирано изнасяне на отпадъци към България.

- Знае се, че съществуват засечени телефонни разговори. България се превръща във възможна дестинация за токсични отпадъци. Това, което стана ясно преди дни, когато беше спрян до Милано влак с отпадъци за България, е, че и за него имаше засечен разговор, от който тази дейност става ясна. Много вероятно е зад нея да са кланът Маноло-Трапасо-Дзофрео от Сан Леонардо ди Кутро и кланът Комесо от Комесо ди Сидерно. Те са имали намерение да изпращат боклуци към България и да създадат евентуално незаконни депа за отпадъци.

Спомнете си какво стана в област Кампания, където имаше незаконни депа за опасни отпадъци на мафията, и как се увеличиха случаите на ракови заболявания сред хората от тези земи. Мафията правеше в Италия неща, които днес има намерение да прави в България. Не трябва в никакъв случай да се подценява този аспект.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.