„Русия има съществен принос за политическата криза, която имаме в момента. Това, което направи Кирил Петков и неговото правителство, е епохална стъпка и показа, че България е променена. Крайно време е България да опровергае, че е "троянски кон" на Русия и в момента тя прави точно това. Сега с гласуването ще се види кой иска да разбие корупционното надмощие на Русия в България, защото тази корупционна клоака от времето на ГЕРБ е привнесена, развивана.
Пълна щуротия е, че ако Русия затвори посолството си в България ще има война. Трябва смело да се прекъсне руското влияние, или да се намали до нормалните граници, следвано от историческите връзки между двата народа. Едно е сигурно - който не подкрепи предложението на ПП в този парламент, можем да го сложим в графата на корупцията и мафията.
Това правителство, ако бъде оставено, ще направи още една смела крачка. Най-вероятно ще бъде подписан дългосрочен договор с американски компании за доставка на втечнен газ за 15, 20 г., а знаете, че когато е подписан договор за такъв дълъг период от време, цените са значително под пазарните. Това не ни пречи да водим и разговори с "Газпром", защото това е търговия в крайна сметка.“

За изгонените дипломати, успехите и гафовете на кабинета Петков, за трусовете в политиката и полярните обществени нагласи, разговаряме с бившия парламенарист и председател на комисията по досиетата Методи Андреев.

-    Господин Андреев, с изключение на воюваща Украйна, се оказахме първите европейци, които са на път да скъсат дипломатическите отношения с Руската федерация. Как се вписва изгонването на 70-те нейни дипломати и служители с вътрешно-политическата обстановка в страната?

-    Тя много ясно го каза госпожа Митрофанова. Думите й бяха, че видите ли, ако Кирил Петков бил по-сговорчив, щял да си изкара по-дълго време като министър-председател. Това е признание, че Русия има съществен принос за политическата криза, която в момента имаме. А иначе, във вътрешнополитически план, нещата са ясни. Видяхме днес, петък, пред Руското посолство организирания митинг - 20-30 човека, и оня ден протеста в подкрепа на правителството - няколко хиляди бяха. Това е отношението. Българинът може и да си пада по Русия емоционално, но той не обича да му поставят условия, още повече от една жена със твърде съмнителни дипломатически качества.

-    Намесата на Русия във вътрешните ни работи не е от вчера. Тя датира много преди Прехода и се е говорило за това по времето на доста управления. Кое обяснява изгонването на дипломатите точно сега, в момент на близка война и политическа криза?

-    Всички тези, които са управлявали преди да дойдат тези момчета, са възпитани и са живяли по време на социализма, какъвто съм и аз. Тези  хора имат коренно различна представа за това - що е демокрация, що е свобода и независимост. Всички тези министър-председатели, които в една или друга степен са зависели от руската страна, фактически са си мислели, че са независими. За първи път имаме политическа партия, която в основата си е от млади хора, които нямат комплексите на комунизма. Правилен е въпросът Ви - трябваше отдавна да тръгнем в тази посока.
Чувам, че някакви генерали станали от ефрейтори генерали и  раздават последните дни акъл по телевизиите, че то така не се правело, трябвало по малко като бройки. Това, което направи Кирил Петков и неговото правителство, е епохална стъпка. То показва, че действително България е променена. Показва и нещо друго. Вие видяхте днес реакцията на нашите партньори от ЕС и НАТО - те застанаха зад нас. Крайно време е България да опровергае на дело и тя прави точно това в момента, че е "троянски кон" на Русия. А руснаците ако искат, да си затворят посолството. Аз съм сигурен, че ако решат да си набавят персонал, могат да си организират Ленински съботници с хората на БСП, АБВ.
Аз харесвам това, което направи Кирил Петков. Смятам, че действително е закъсняла тази  стъпка, но точно тези хора можеха да го направят, не можеха никои преди тях. Защо ли? Виждате управлението на Борисов колко е демагогско. Сега къса ризи, къса копчета - „Киро, аз стоя зад тебе, не отстъпвай“, а същият този човек се гърчеше и сервилничеше на Путин. Същият този Борисов, който сега се прави на голям евроатлантик, построи за 3 милиарда лева "Турски поток" и създаде условията, чрез които Путин можа да нападне Украйна. Оставете какво говори в момента. Впечатли ме факта, че Кирил Петков предлага правителство с точно определени цели, антикорупционни. Ето сега, много ясно ще се види - кой иска да разбие корупционното надмощие на Русия в България, защото тази корупционна клоака от времето на ГЕРБ е привнесена, развивана. Тоя корумпиран политически елит е отглеждан, за да може Русия в случаи, като този, да сваля правителства, държавата да е слаба. Антикорупционната политика, която предлага Петков, е всъщност най-сериозният удар за руските проксита в България. Видяхме основните, оттук-нататък трябва да се разкрие мрежата, която никак не е малка. Руски агенти има в политиката, магистратурата, съда. Всички тези хора, попаднали в пипалата на Кремъл, рано, или късно ще бъдат посочени.

-    С алегорията „ритник по кокошарника“, проф. Евгений Дайнов онагледи случващото се. Вкарва ли ни във война Кирил Петков с това решение, защото е известно, че когато дипломатите си тръгват, идват танковете?

-    Освен, че беше ритнат кокошарника, беше ритнат и зайчарника. Да не забравяме и другата интересна алегория - зайчарника в Банкя, защото и кокошарника и зайчарника са горе-долу под един и същ покрив. Това са пълни щуротии - че ако Русия затвори посолството си в България, следва война. Няма такова нещо. По време на ВСВ, макар България да беше обявила война на коалицията в която беше и Русия, имаше си посолство. Дали има, или няма посолство, няма никакво значение. Ние сме част от НАТО - нали Ви е ясно, каква огромна защита имаме от Алианса? Тези хора от понеделник всяка сутрин ще бъдат пред телевизионните екрани и ще ни плашат с тази теза. Това е последната възможност Русия да настрои българите срещу това правителство.

-    Въпреки вашата енергична защита на действията на управляващите, ще Ви припомня, че все пак има поляризация в обществените мнения. Едните смятат, че Петков търси европейска и американска легитимация след поредица от гафове, а според  другите, тези млади хора не са обременени от миналото и партийните преплетки и могат да вземат радикални и резки решения в полза на страната. Кое е вярното?

-    Едното  допълва другото. За да се интегрираме още повече в ЕС и НАТО и този факт да не може никога да бъде преодолян чрез най-различни референдуми, трябва да се взимат точно такива радикални и резки решения. Видяхме, че за толкова години членство в ЕС и НАТО, руското влияние в България не намаляваше, а се увеличаваше. Следователно трябва смело да се прекъсне руското влияние, или да се намали до нормалните граници, следвано от историческите връзки между двата народа. Мерките на правителството не са насочени срещу руския народ. Самият той, с протестите, които направи, доказва, че е срещу войната. Голяма част от техния елит се изнесе от Русия, за да може свободно да я критикува. Тези хора може да не са голям процент, но в Русия има интелигенция, която разбира за какво става дума.

-    Прогнозата Ви - ще се състави ли правителство в рамките на този парламент, с предложения от Петков Асен Василев за премиер, при толкова много разнопосочни изисквания на коалиционните партньори?

-    Дали ще има, или няма да има правителство, ще научим съвсем скоро. Трудно е да се каже. Но едно е сигурно - тези, които не подкрепят предложението на ПП, спокойно можем да ги сложим в групата на Задкулисието. Това са хората, подкрепящи българската мафия. Най-ценното в днешното обръщение на Кирил Петков е, че изброи антикорупционните мерки и ако погледнете предложенията му, това са само антикорупционни мерки. Гледайте сега кои депутати ще подкрепят Асен Василев и ще стане ясно кой на коя страна е. Ще видим Видовден. 

-    Говорите за Видовден и че ще паднат маските с гласуванията, но трябваше ли шест месеца да отлежават тези мерки срещу корупцията, шест  месеца нищо да не помръдне в тази сфера и не беше ли това залогът да падне правителството, в крайна сметка?

-   Не напразно днес Петков съобщи какви мерки очаква за половин година да  бъдат направени. Защото той много добре знае, че те не са се случили поради това, което стана известно в последно време. Че част от  коалиционните партньори едно са говорили пред хората и друго на коалиционни съвети. Който подкрепя тези мерки - гласува, който не ги подкрепя - не гласува. Толкова ясна позиция досега не е имало. А не като Борисов - ту напада, ту подкрепя, сменя си позициите. Ей, Борисов, кажи си простичко, че те е страх от Рашков да не стане шеф на КПКОНПИ и да не почне той да рови това чекмедже, където видяхме, че има злато и над милион и половина евро джобни пари?! Джобни! За това става дума.
Това правителство, ако бъде оставено, ще направи още една смела крачка. Най-вероятно ще бъде подписан дългосрочен договор с американски компании за доставка на втечнен газ за 15, 20 г., а знаете, че когато е подписан договор за такъв дълъг период от време, цените са значително под пазарните. Това не ни пречи да водим и разговори с "Газпром", защото това е търговия в крайна сметка.

                                   

                                   

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.