Филмът "Просто войник" ще има премиера на 19 декември във Военната академия, съобщават от Военния телевизионен канал.

Лентата е документален разказ за съдбата на трима съвременни български воини - едни от първите кадрови войници в Българската армия. Сблъскали се с истинското лице на войната по време на участието си в Първия български батальон в Ирак. Отдали силите и младостта си в служба на отечеството, разказват от медията.

Автор и режисьор на филма е д-р Силвия Сиракова. Оператори са Борислав Василев и Цветомир Ташков.

В заснемането на продукцията участват и военнослужещи от бригадата, с чиято помощ са пресъздадени различни ситуации, случили се по време на мисията им в Ирак. Идеята е да се покаже какво мотивира съвременните български воини да служат на родината, как се поражда приятелството и истинските човешки отношения, създадени от времето прекарано в редовете на Българската армия.

Силвия Сиракова е доктор по история и класическа археология. Работила е в Националния исторически музей (НИМ) като археолог и уредник. Преподавател е в Нов български университет (НБУ). Организационен секретар е на "Балкански форум по сигурност". Журналист е в печатни медии и във ВТК. Автор е на редица документални филми на патриотична и историческа тематика, сред които "Един срещу девет", "Изповед на шпионина" - трилогия и др. Водещ на рубриките "Балканите днес”, "Балкани и сигурност”, "Балканика”, "Исторически графити”, "Щрихи от миналото”, "Българските пълководци”, "Войнишки паметници”. Член е на Военноисторическата комисия, фондация "Културно –историческо наследство", Съюза на българските журналисти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на Тракийските дружества в България.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.