"Само преди броени минути, в коридора пред тази зала в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков Гешев ми заяви буквално: "Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера - от вас ще излезе прекрасен общински съветник.
Попитах - заплашвате ли ме? А той каза" Не, не" и се изсмя...

Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС и като съдия.
Казвам това, за да подкрепя позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата"

Това каза членът на ВСС съдия Атанаска Дишева на заседанието за избор на главен прокурор в лицето на Иван Гешев. Тя е един от критиците на тази кандидатура, който не гласува за Гешев и на първото заседание на ВСС. Тогава към нея имаше подигравателно отношение и реплики на министъра на правосъдеито Данакил Кирилов, който неколкократно я попита "кога ще свърши". На тази реплика Кирилов и Гешев се заливаха от смях.

Днес, от сутринта, тя е отново подложена на атаки с намециот министъра на правосъдието Данаил Кирилов, като "за кого работите", както и от подхвърлянията му, че "някои колеги трябва да платят тайминга на протеста" отвън.

Съдия Лозан Панов  обяви, че Гешев има "склонност към саморазправа", а това го прави много опасен с огромнит правомощия които му предстоят. И че случаят с Дишева само доказва това, а "мълчанието на Цацаров и Чолаков след изказванто й също е показателно". 

Коментар на журналиста Любо Кольовски във Фейсбук: 

Изборът на Гешев, оплетен в процедурни казуси, удари под кръста и всякакви махленски увъртолвания е обиден, срамен и унизителен за публиката, към която принадлежа и аз. Не съм очаквал Гешев да се откаже от абсурдния мач със себе си, но ако беше го направил, щеше да спечели моите аплодисменти и някаква минимална доза уважение. Не е редно един мъж, който държи на авторитета и професионалното си достойнство да приеме подкрепата на неграмотната и маргинална част от улицата и да отхвърли протеста на грамотната част от улицата. Всичко останало е някаква процедура, подчинена на явното гласуване, което е всичко друго, но не и демократично гласуване.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.