"Толкова остър доклад аз не си спомням, каза за БНР икономистът по повод последния доклад на Европейската комисия"

Европейската комисия препоръча на България и още няколко страни-членки да засилят борбата си срещу прането на пари. Препоръката обяви еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис при оповестяването на пролетния пакет от Европейския семестър за тази година.

Толкова остър доклад аз не си спомням. Много тежък доклад и оценка. За съжаление, той разбива доста митове, които витаят в нашето медийно пространство. Тези митове са най-малко 12. Това каза за БНР икономистът проф. Боян Дуранкев по повод препоръките към България в т.нар. „Европейски семестър“ и изброи: 

Първо, че данъчните приходи и спазването на данъчното законодателство в България е за пример.

Второ – че държавните предприятия се управляват компетентно.

Трето – че реформата във финансовия сектор е приключила.

Четвърто – че България е пример за адекватни национални политики за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Петото е много тежко – че градим магистрали и инфраструктура за пример, а напротив – тук е много, много остър тонът.

Шесто е, че даваме достатъчно пари за наука.

Седмото е, че реформите в публичната администрация и електронното управление са на европейско ниво – нищо подобно!

Осмото е, че България е лидер в цифровизацията и интернет. Не е вярно! Тук подчертават, че само 29% от физическите лица у нас притежават основни цифрови умения, в сравнение със средно 57 на сто в ЕС.

Деветото е много тежко – даваме високи заплати на учителите, което не води до високо ниво на образованието.

Десетото – доходната система и данъчната система на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са съвършени – тук ни пердашат много сериозно!

Единадесето – че имаме оздравено здравеопазване,

и 

12-о – че съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в България не са добре.

Ако искате и 13-о, като последица от всичко това, означава, че доброто управление, каквото го разбират в ЕС, в България е отсъстващо“.

„Върнаха ни, ако не в първи, във втори клас след 12 години членство в ЕС и 30 години преход“, обобщи проф. Дуранкев в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ на БНР и допълни, че се изисква много повече компетентност по всички тези изброени въпроси. ЕК препоръчва да се засили и надзорът върху банките, да се създаде работещ вторичен пазар за необслужвани кредити, да се подобри събираемостта на акцизите върху горивата, изброи икономистът:

„Дават срок, забележете 2019-2020. Тоест търпението на ЕК към България е изчерпано… Това изисква не само промяна на някои постове, но изисква промяна и на структурата на управлението като цяло. Не е критиката само към това правителство, а това е критика към тези 12 години преход – така се чете между редовете“.

Според икономиста докладът със сигурност е стреснал управляващите, които днес не са го коментирали.

Дуранкев оцени като „хумор“ партийната субсидия да бъде един лев, „тъй като това означава, че ще има корпоративни зависимости“. Според него разумната субсидия би била 4-5 лв. на действителен глас.

„Ако организираме референдум - трябва ли да има данъци, ви гарантирам, че няма да има данъци, но това не е решението. Затова са лидерите, затова са водачите, които да обяснят какво е крайно необходимо. Трябваше да се орежат партийните субсидии, но, пак казвам, това не е най-доброто решение, въпреки че е заето от гръмовержеца“.

Цялото интервю с проф. Боян Дуранкев можете да чуете от звуковия файл на БНР - ТУК.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.