САЩ дават 30 дни на компаниите, строящи "Турски поток" и "Северен поток", да напуснат проектите
“Русия използва своите тръбопроводи за създаването на национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, а Москва разширява своето политическо, икономическо и военно влияние и отслабва европейската сигурност. Тези тръбопроводи (“Северен поток-2”, “Турски поток”) намаляват енергийната диверсификация на Европа и, следователно, отслабват енергийната сигурност на Европа”, подчертават от Държавния департамент.

Държавният департамент на САЩ излезе с разяснение относно действащите санкции спрямо проекта за газопровод „Северен поток-2“. Документът засяга санкциите срещу чуждестранни лица и компании, съзнателно „предоставящи кораби за строителството на проекта“. Тази формулировка беше приета в миналогодишния Закон за защита на енергийната сигурност на Европа (PEESA).

По-рано се смяташе, че обект на такива санкции могат да станат само компании, които непосредствено предоставят кораби за строителството на „Северен поток-2“, като, например, компанията Allseas, чиито кораби прекратиха работата по газопровода през януари 2020 г. след въвеждането на санкциите, обяснява БГНЕС.

Сега Държавният департамент разшири интерпретацията на „предоставяне на кораби“, заявявайки, че под ударите попадат и действия на компании, предоставящи различни услуги за такива кораби /например, услуги по дооборудването или модернизация, както и финансирането на такъв род дейност/. Държавният департамент е дал на такива компании срок от 30 дни, започвайки от 20 октомври, за да прекратят добросъвестно всякакъв вид такава дейност.

При това се предполага, че компаниите, които са предоставяли такива услуги до 20 октомври и вече ни ги предоставят, няма да бъдат наказвани.

„Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ възнамеряват да използва пълния набор от санкционни пълномощия, за да спре строителството на „Северен поток-2“ и „Турски поток“ и техните възможни продължения“, се казва в съобщението.

Новата интерпретация на Държавния департамент обхваща част от санкциите, предложени от конгресмените в законопроекта PEESCA, който в момента се обсъжда от Конгреса.

LIBERTA.BG припомня, че началото месеца у нас на посещение беше Франсис Фенън - помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Той се срещна с енергийния министър Теменужка Петкова, с след това на пред медиите заяви, че за САЩ "Турски поток" и "Балкански поток" са едно и също нещо и върху проекта са наложени санкции. 

САЩ: За нас "Балкански поток" е "Турски поток", името е без значение

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.