Депутатите в Скопие задължиха правителството, външното министерство и преговорния екип в разговорите с ЕС да се придържа стриктно към условието за зачитане на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря с ЕС.

Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз с 68 гласа "ЗА", при присъстващи 69 народни представители от общо 120. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не участваха в гласуването, защото демонстративно напуснаха залата.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, но и народните представители от опозиционните албански формации. Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. 

Дебат по същество за "френското предложение" така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори стерилизация.

В македонския парламент призив да се приеме Френското предложение отправиха с открити писма президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.