Как българският министър-председател Борисов стана поддръжник на Ердоган, разкрива в свое разследване престижното германско издание "Der Spigel".

Българското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи. "Тайното сдружаване с турския режим", което, изглежда, е извършил главният прокурор Цацаров, изобщо не се е отразило на кариерата му.
Това съобщи списание "Шпигел" в специално свое разследване, позоваващо се на секретни съобщения от турското посолство в София.

От съдържанието им се разбирало, че освен Борисов и Цацаров в депортирането на Абдула Бююк са участвали и българските спецслужби.

Разследванията на "Шпигел" показват, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Премиерът на България е нарушил международните конвенции, твърди медията.

Той никога не е криел тайната на отвращението си към европейците. Реджеп Тайип Ердоган обвини федералното правителство в помощ за тероризма и обиди Франция като провокатор. От седмици той заплашва с война по море Гърция в борбата за газовите находища. Досега една държава от ЕС беше пощадена от тирадите на турския държавен глава: България. Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално приятелство. Когато турското правителство изпрати бежанци в Гърция през март, границата с България остана затворена. В началото на коронарната криза Турция достави маски и тестови комплекти на София, разказва "Шпигел".

Приятелството на Ердоган очевидно има цена.

Разследванията на "Шпигел" показват, че българското правителство е помогнало за преследването на няколко турски противници на режима - и по този начин е нарушило международните конвенции и правни принципи.

Информациите от турското посолство в София, получени от „Шпигел“ сочат, че премиерът Борисов, бившият български главен прокурор Сотир Цацаров и българската тайна служба са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г., въпреки че българските съдилища преди това изрично са отхвърлили искането за екстрадиция, пише авторитетното издание.

Бююк, издирван от Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен, бе тихомълком предаден на турските власти през август 2016 г. по начин, който е критикуван от много места. Това стана без съдебен процес, без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си или да инициира обжалване срещу предаването, а вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.

Сега германското списание разкрива, че съдбата на Бююк е била обсъждана - или по-скоро предрешена - още в първите дни след опита за преврат през лятото на 2016 г.

"Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк. "Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес", пише в документа. В друго съобщение от посолството турските дипломати обявяват, че премиерът ще уреди да се намери "бързо уреждане на въпроса", пише списанието.

"Фактически скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че, изглежда, висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. "Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая", пишело в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция."

*Заглавието е на LIBERTA.BG

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.