ГД "БОЕЦ" внесе сигнал до ВКП срещу премиера Бойко Борисов за неправомерното използване на правителственият самолет при частно-партийното посещение на конгреса на ЕНП в Загреб, съобщават от граждансктото движение.

Преди дни стана ясно, че Борисов е използвал държавният AIRBUS A319 без да има право на това, за да закара себе си и няколко десетки партийни членове и дръжки на микрофони на частно-партийно събитие, злоупотребявайки със своята власт и пост, като е извлякъл за себе си и придружаващите го лична изгода за сметка на българските данъкоплатци. С действията си Борисов и придружаващите го не само причиняват щети за бюджета разхищавяйки държавни средства за лични цели, но и както сме описали в сигнала предизивкват негативни коментари и публикации в чужди медии, като така рушат авторитета на българската държава и институции, уточняват от "БОЕЦ".

Още по темата: Хърватските медии са втрещени от разточителството и грандоманщината на българския премиер

Ще е интересно да наблюдаваме реакцията и действията на прокуратурата. Гешев и Цацаров ще трябва да изперат Борисов за пореден път и да оправдаят своите назназчения. БОЕЦ ще информираме обществото за действията и отговора на ВКП.
Продължаваме!, допълват от "БОЕЦ"

Публикуваме текста на сигнала:

ДО : ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

 СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

относно

съмнения за извършени престъпления – злоупотреба с власт, престъпление по служба – чл. 282, ал1, ал. 2 и ал, 3, чл. 283, чл. 285 от НК, във връзка с чл. 35 ал.1 от НК, извършени от Бойко Методиев Борисов в качеството му длъжностно лице – премиер на Република България.

На 21.11.2019г. в публикация на електронният сайт „СЕГА”  се цитира хърватският вестник „Ютарни лист”, който съобщава за посещение на премиера на България, Бойко Борисов в Загреб и придружаващи го група лица и представители на медии, като се акцентира на демонстрираното разточителство на държавни средства за самото пътуване и се прави сравнение с посещението на известен европейски политик, който е пристигнал със самолетен полет икономична класа за същото събитие. Прилагаме линк към публикацията на СЕГА:

https://www.segabg.com/hot/otkriyte-razlikata-kurc-leti-ikonomichna-klasa-borisov-pravitelstven-eurbus

Става дума за следното. Лицето Бойко Методиев Борисов в качеството му на  председател на политическа партия ГЕРБ  заедно с още няколко десетки лица, членове на партията и придружаващи ги по покана на партията журналисти пътуват за Загреб за участие в Конгрес на Европейската народна партия проведен на 20-ти и 21.11.2019г. Визитата е от частно-партиен характер и не е свързана с правителствени ангажименти, или каквото и да е други срещи или задачи  на Борисов, или придружаващите го лица, партийни членове със служебни ангажименти, като държавни служители и длъжностни лица. За това частно-партийно пътуване обаче Бойко Методиев Борисов злоупотребявайки със своята власт, като премиер  използва правителственият самолет AIRBUS A319, способен да превозва до 150 пътници и носещ национални знаците и надпис на Република България. Това е изключително нагла злоупотреба с власт и разхищение на държавни средства на българските данъкоплатци за удовлетворяване на частно-партийните интереси на Бойко Борисов и придружаващите го лица, които без да имат право са използвали държавен ресурс за собствена лична изгода. С тези си действия, които са престъпление според българският наказателен Кодекс, те предизвикват и негативни международни реакции и коментари, с което петнят и рушат авторитета на българската държава и институции. България е официално най-бедната и корумпирана страна в ЕС и подобна демонстрация на разхищение на публични средства и злоупотреба с власт е недопустима и е присъща на диктаторските комунистически режими, при които Партията се олицетворяваше с Държавата и партийните лидери бяха и държавни такива. 30 години след падането на комунистическият режим в България, сме свидетели на завръщане на същите зловредни и мракобесни порядки, нямащи нищо общо с демокрацията и европейските ценности към които нашето общество се стреми. В България всяка година по данни на СЗО умират хиляди българи от лечими болести защото за тях държавата пари за лечение няма, над два милиона българи живеят под прага на бедността и в същото време лидера на управляващата партия и котерията му използват правителственият самолет за частни пътувания, разхищавайки държавни средства и демонстрират охолство на фона на ширещата се мизерия и бедност в страната.  Много са историческите разкази и сведения за злоупотребата с власт на бившите комунистически функционери в България, които са разполагали с държавният ресурс, като със собствен. Многобройни са примерите, при които Бойко Борисов „дава и раздава” държавни средства еднолично, разполагайки с парите на българските данъкоплатци, като с лични средства. Приликата между действията на Тодор Живков и неговото обкръжение и Бойко Борисов и неговото обкръжение е потресаваща. Обяснението е в думите да Борисов, че Живков е един от неговите „университети” и явно в качеството си на личен  охранител  и ушеразтривач на Живков, Борисов е изучил престъпните практики за злоупотреба с власт и разхищение на държавни средства.

При свое участие на парламентарен контрол в българският парламент на 22.11.2019г. в отговор на въпрос за неправомерното  използването от него на държавният самолет за частно партийно посещение на Конгреса на ЕНП в Загреб, Бойко Борисов отговаря: „Щяхме да се пребием с „Фалкона” и само „ербуса” беше свободен” В своят отговор Борисов не отрича частният и партиен характер на посещението и разбираме, че той изначално е имал намерение да използва държавен ресурс и самолет за това пътуване злоупотребявайки с властта си и извършвайки престъпление, като е използвал „еърбуса” защото е бил свободен, иначе е щял да използва друг, също държавен самолет. Това е категорично доказателство за умисъл в неговите действия и напълно съзнателната злоупотреба с власт и разхищение на държавни средства.

Прилагаме линк към видео от електронният сайт на НОВА ТВ с отговора на Бойко Борисов:

https://nova.bg/news/view/2019/11/22/269419/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D1%8F%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D0%BC-%D1%81-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B0

БОЕЦ, в качеството ни на неправителствена организация с дейност в обществена полза сезираме Прокуратурата за така извършените от Бойко  Методиев Борисов престъпления – престъпления по служба, злоупотреба с власт, разхищаване на публични средства в лична изгода – чл. 282, ал1, ал. 2 и ал, 3, чл. 283, чл. 285 от НК, във връзка с чл. 35 ал.1 от НК и изискваме да бъде образувано на наказателно производство срещу него, в хода на което да бъдат събрани, изследвани и разследвани всички факти и обстоятелства с цел установяване на истината и привличане под отговорност за извършените престъпления.  БОЕЦ изискваме да бъдем информирани за действията на прокуратурата и резултатите от проведеното наказателно производство.

25.11.2019г.                Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.