ЕК предлага по-лесно спиране на фондове за държави без върховенство на закона. Това  е съобщил днес на пресконференция еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, предава БТА.

Предложението на Йотингер е свързано с приемането на опростен механизъм за спирането на средства от Евросъюза за държави със застрашено върховенство на закона, който предвижда вземането на това решение да се приема с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие. Йотингер отбеляза, че ако това предложение се приеме, „малцинства няма да могат да блокират“ намерение за спиране на средствата от ЕС за дадена страна от Общността. Еврокомисарят уточнява, че има „широко мнозинство“ за въвеждането на решения в тази област без единодушие. По общностните правила „квалифицирано мнозинство“ за приемането на решение в Съвета на ЕС се постига с гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от населението.

Възможно ли е преустановяване (пълно или частично) на евросредства за България и защо

България, която е най-бедната държава в ЕС, с най-високи нива на корупцията в Общността и липса на свобода на словото, е страната-членка, в която законите системно се погазват, а съдебната система е нереформирана и зависима от изпълнителната власт. На фона на тази мрачна статистика, която кореспондира с препоръките в годишните доклади на ЕК, европейското законодателство все още не е транспонирано и харамонизирано с националното в пълнота.

България е лидер в измамите с еврофондове, а спирането на средства от ЕС е най-ефикасният начин за дисциплиниране на държавите-членки. У нас се имитира борба с корупцията, наличен е медиен монопол, а демокрацията се крепи на фасадното разделение и самостоятелност на трите власти на изпълнителна, законодателна и съдебна, докато в същото време зад тях е установено тотално единовластие.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.