"Не зная защо се опитват да ни прикачат като руско правителство. Не виждам причина за това нещо. Спазваме санкциите, солидарни сме с нашите съюзници от НАТО. Не виждам причина да бъдем причислявани". Това заяви пред БНР военният министър в служебното правителство Димитър Стоянов.

"Санкциите върху Русия продължават и войната продължава. Ответната реакция я виждаме - спиране на газа за много държави, в резултат на което се поражда социално напрежение. Може би това е и целта на Русия - да предизвика социално напрежение в страните членки на ЕС и да се поиска оттегляне на санкциите", каза още Стоянов.

По отношение на войната той бе категоричен: "Това е руска агресия и е факт".

Министърът на отбраната обясни, че има сключен меморандум между "Терем" и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника, но към момента няма постъпила такава заявка. По отношение на износа на оръжие той потвърди позицията си, че "не трябва да бъде предавано тежко въоръжение, Българската армия не разполага с излишно такова".

"Няма оръжие, което се изнася и което се предава от Българската армия по договори към други страни. Това, което се произвежда във военно-промишления комплекс, то се изнася и държавата печели", каза още Стоянов.

Във връзка с критиките, че зад служебното правителство стоят политически сили, които са на позиция да не се оказва военна помощ на Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия, Стоянов каза:

"Има решение на НС, с което не се позволява износът на въоръжение към Украйна. Не стоят политически сили, а стои решението на Народното събрание - да се окаже военно-техническа помощ".

Разговорите с полската страна за ремонта на нашите "МиГ-29" са интензивни, стана ясно от думите на Стоянов. Той ги определи като "обнадеждаващи". Полските представители са поканени да дойдат в България.

"Два от двигателите се очертава да бъдат закупени директно, а останалите шест да бъдат ремонтирани в Полша. Имаме пари. Има точно заделени финансови средства – над 40 милиона", допълни Димитър Стоянов.

За периода от края на 2023 г. до 2025-2026 г., когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, се обмислят варианти. Единият от тях е да се продължи експлоатацията на "МиГ"-овете, а другият - да се търси друга платформа, която да запълни тази празнина. Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде днес в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел.

Охраната на нашето небе е по Конституция задължение на въоръжените ни сили, припомни министърът на отбраната.

"Такава алтернатива не искам даже да помислям, че има - друг да дойде вместо нас да пази", каза той.

Относно оповестените изводи в доклада на ДАНС за националната сигурност за 2021 г. военният министър посочи, че "по-съсредоточено" трябва да се извършват превантивни проверки.

"Българската армия не е изолирана от българското общество. Пороците от българското общество се пренасят и в Българската армия", допълни  служебният министър.

По казуса с граничната охрана заради мигрантския натиск министър Стоянов изтъкна, че никога досега не е имало толкова войници по границата.

В трите карловски села, засегнати от наводненията, има над 400 военнослужещи, засега се очертава поне до края на октомври армията да помага, уточни служебният военен министър.

"Стихията е връхлетяла тези села с пълната си мощ. Такова нещо и аз не съм виждал досега", заяви той.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.