Поредният ден от протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев стартира рано. Граждани се събраха още в 8:00 ч. на Орлов мост в София, за да направят "блокада-изненада" на важна институция. Оказа се, че това е сградата на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Проявата бе организирана от сдружението БОЕЦ.

Идеята бе да се връчи оставката на Цацаров. Недоволните поискаха среща с него, за да му потърсят отговорност за липсата на реакция по техни сигнали, свързани с къщата в Барселона, "Апартаментгейт" и др. "Всеки вносител на сигнал се превръща в мишена и жертва на мафията. Заявихме среща с Цацаров, за да излезе тук при нас, при гражданите. И да даде отговор и отчет за своята дейност", обяви водачът на сдружението Георги Георгиев. Протестиращите скандираха "Оставка", "Мафия" и налепиха плакати, които свързват Цацаров с Гешев и Делян Пеевски.

Проявата бе организирана малко преди старта на работния ден. До сблъсъци с идващите на работа служители не се стигна.

БОЕЦ И ГРАЖДАНИТЕ блокирахме Цацаров и КПКОНПИ! ОСТАВКА! #БОЕЦ

Posted by БОЕЦ - България Обединена с Една Цел on Wednesday, August 19, 2020

Първоначално жандармерията обеща да пусне двама представители да се срещнат с Цацаров. После поиска протестиращите да се оттеглят от входа, което стана повод да полетят яйца към сградата. Това на свой ред отказа полицаите да пуснат когото и да е било. Накрая хората се отдръпнаха.

"Продължаваме да искаме нов изборен кодекс, граждански контрол върху изборите, електронно-дистанционно гласуване, закон за лустрацията", афишира следващите стъпки Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Преди около две седмици протестиращи занесоха лист с оставка и на Гешев. Акцията бе организирана от "Възраждане".

Часове след проявата пресслужбата на Цацаров разпространи позиция от името на институцията, както и четири снимки. На първата се вижда петната от яйца по сградата, а другите три са на Георгиев - с Бойко Борисов, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и с  намиращия се в Сърбия шеф на фалираната КТБ Цветан Василев.

"Прием на г-н Георги Георгиев от председателя на КПКОНПИ е отказан не само поради правилата за достъп до сградата и осъществената незаконна блокада на входа й. Основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от публикуваните по-долу фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството", обясни комисията.

В позицията се казва още, че блокадата е извършена в нарушение на закона, както това в предишни ни се е случило с Министерството на правосъдието и с Централната избирателна комисия.

"Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места", обяснява позицията. И допълва, че протестът е повлиял и на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което е в същата сграда на площад "Св. Неделя" № 6 в София.

Комисията твърди още, че от началото на годината е сезирана с два сигнала за корупция срещу лица, заемащи висши публични длъжности, подадени от БОЕЦ. По единия се работело, а проверката по другия е прекратена, тъй като от движението са отрекли да са подател на сигнала.

"КПКОНПИ изразява благодарност на служителите на МВР, които не допуснаха нарушения на обществения ред пред сградата днес. Уважение заслужава и трудът на хигиенистите, работещи в комисията, на чиито труд се дължи почистването на фасадата от хвърляните по време на протеста хранителни продукти", завършва съобщението.

"Уважение заслужава и трудът на хигиенистите, на които се дължи почистването на фасадата от хвърляните по време на протеста хранителни продукти", обяви пресслужбата на Цацаров.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.