Борислава Йовчева, обитателката на “Къщата в Барселона”, се е сдобила с нов съпруг. Това е Йордан Христов – индустриалец и хотелиер, приближен с Иван Саздов и в миналото партньор по тенис на Бойко Борисов. В разговор с репортери той разказа любопитни неща. Христов спомена, че разследването в Испания около къщата и бизнеса на Йовчева било прекратено. Счита, че бракът му с бившата манекенка бил грешка. На въпрос за връзки с Бойко Борисов каза, че от познанството си с Борисов имал само ядове, а детето на Йовчева не било негово. В същото време Христов отрече да е инвестирал пари в модния бизнес на Йовчева в Барселона. Така въпросът кой именно стои зад офшорката, наляла милиони в луксозния бутик на Ermanno Scervino, управляван от Йовчева, остава висящ.

Удостоверение за брака между Христов и Йовчева сключен на 16 февруари 2020, няколко дни преди публикацията на “Ел Периодико”

Йордан Христов попадна във фокуса на медийното внимание защото представлява офшорката Palms Enterprises. Тя е инвестирала 2,3 милиона евро в луксозен бутик в Барселона, управляван от Йовчева. Този факт стана известен от разследването на испанската медия “Ел Периодико”, което бе публикувано в края на м.февруари 2020. Материалът се позовава на полицейска разработка в Каталуния, образувана по сигнал на ГД “Боец” от 2019 г. Сдружението се обърна към испанските власти след като станаха публични документите, че Йовчева обитава луксозна къща в Барселона за близо 3 милиона евро, купена от бизнесмена Александър Чаушев, известен като “дясна ръка” на бившия шеф на “Лукойл” Валентин Златев. Чаушев сега работи в “Софарма” на Огнян Донев.

Подозренията са, че Йовчева, бивша “Мис Бикини”, има сантиментална връзка с премиера Бойко Борисов, както и дете от него, а той се е погрижил да я обезпечи с луксозен живот в каталунската столица. През март 2019 г., сдружението сезира и каталунската полиция MOSSOS d’Escadra със същия сигнал. БОЕЦ внесе сигнал и в КПКОНПИ, а евродепутатката Елена Йончева подаде сигнал за същите твърдения в прокуратурата през май 2019 г.

Христов представлява офшорката Palms Enterprises, която е инвестирала 2,2 млн. евро в луксозен бутик в Барселона, управляван от Борислава Йовчева

Според разкритията на “Ел Периодико”, испанските власти са обърнали внимание на сигналите и са образували разследване за пране на пари. В публикациите изрично е цитирано и името на Йордан Христов. Говорител на испанската полиция потвърди пред няколко български медии, че такова разследване има и то наистина е за пране на пари, но отказа подробности заради следствената тайна.

И тиквата става каляска…

Припомняме, че от записите #ЯневаГейт се появи информацията за жена, с която Бойко Борисов има връзка и към която е бил изключително добър. Съдия Янева казва, че Борисов и купил къща в Барселона. В хода на няколко разследвания стана ясно, че тази жена е Борислава Йовчева. За нея се твърди, че тя е майка на дете, заченато от Борисов.

Записът “Яневагейт”, в който за пръв път се появяват твръденията за къщата в Барселона

Йовчева е от скромно семейство от пограничното село Кулата, но е живяла и учила в Сандански. През 2006 г. името ѝ се появява в светската хроника като манекенка, спечелила титлата “Мис Бикини” на конкурс за красота. Нейният баща Георги Йовчев е работил като водопроводчик. През 2008 той тегли ипотечен кредит за покупка на апартамент в София. Три години по-късно Йовчеви са сполетяни от просперитет почти като от приказката за Пепеляшка, когато вълшебница превръща тиква в каляска и я отвежда на бал.

През 2011 г. футболистът Станко Йовчев – брат на Борислава, напуска неизвестния гръцки отбор Пентиои Катерини и става централен нападател в ЦСКА с прозвище “Машината”. Там той не показва особени заложби и на следващия сезон преминава в Локомотив Пловдив. През ноември 2013 излиза да играе срещу “шурея си” Бойко Борисов, пише тогава в спортната хроника от града под тепетата /виж тук и тук/, Спортният журналист Владимир Зарков свидетелства как Борисов наредил да не ритат много Станков, че щял да му става зет. След мача кортежът на Борисов се изнесъл към Сандански, добавя той.

Междувременно кредитът на семейството е изплатен предсрочно и то се нанася в къща за три милиона евро в Барселона. През 2015 г. Борислава Йовчева става управител на луксозен бутик на най-централно място в каталунската столица. В него са инвестирани над два милиона евро. 

Именно произходът на тези средства е причината в Испания да бъде образувано разследване за пране на пари.

След избухването на скандала Борисов заяви няколко пъти, че няма къща в Барселона, което впрочем никой не твърди. Той обаче се измъкна от отговор на въпроса дали познава Йовчева.

Цели шест месеца никой не попита Борисов дали той е бащата на детето на Йовчева, което според испанските разследващи няма официален втори родител. Вчера /12 септември 2020/ въпросът му беше зададен от журналистката на Биволъ Вилдан Байрямова. Борисов отрече и видимо изнервен прекрати брифинга за медиите.

Тази припряност е характерна за всички действащи лица в разследването на каталунската полиция. Веднага след публикациите на “Ел Периодико” луксозният бутик на “Ернано Шервиньо” затвори и беше обявен за продан. Репортери заснеха как изнасят стоката от помещението на най-скъпата търговска улица в Барселона Paseo de Gracia. Разследващият сайт Биволъ разкри в свое разследване, че през последните месеци управител на магазина е била съпругата на русенския сикаджия Илиян Пенев – Мацола, с когото Йордан Христов е имал общ бизнес през 90-те. 

В края на май т.г. се разбра, че къщата, обитавана от Йовчева, нейния баща и нейното дете, също е обявена за продан от агенция за недвижими имоти. Към днешна дата семеството вероятно е напуснало Испания, но вълшебната пприказка не е приключила, тъй като Борислава успява да се омъжи за много по-възрастен от нея мултимилионер.

Брак няколко дни преди публикацията в испанската преса

Публикацията в “Ел Периодико” е датирана от 21 февруари 2020. Пет дни преди това, на 16 февруари 2020 г., Борислава Йовчева и Йордан Христов стават официално съпрузи. В коментарите си за скандала премиерът Борисов каза, че е бил предупреден поне седмица преди публикацията и е очаквал тя да излезе. Точно в този времеви диапазон Йовчева и 38 години по-възрастния от нея Христов сключват брак в режим на разделена имуществена общност. Този факт засилва подозренията, че съпружеските отношения между двамата са фиктивни и с цел да се отвлече вниманието на обществото и на разследващите от ролята на Борисов в барселонската афера. Но каквито и да са имуществените отношения, финансовите възможности на Христов са големи. Новата му съпруга Борислава Йовчева може да води охолен начин на живот за много години напред, без да дава обяснения за произхода на парите.

Успяхме да открием Йордан Христов в Приморско, където той има хотели. Срещата ни беше на публично място – на улицата и паркинга пред неговия хотел. Той не скри, че не се радва на срещата си с журналисти. След като го попитахме разследван ли е за пране на пари в Испания, той се опита да отнеме от ръцете на репортера телефона, с който документирахме срещата си с него. Когато забеляза, че на паркинга има и оператор, който снима случващото се от страни, той го обиди и му забрани да го снима. После грабна пластмасов паркинг конус, за да се разправи с него, но се оказа, че той е завързан с верига за оградата на паркинга и до физически сблъсък не се стигна. 

След първоначалния афект, предизвикан от срещата с екипа ни, Христов смекчи тона и дори ни покани да пием кафе в хотела му. Покана, която отклонихме. Той сам призна, че първоначалната му реакция е била неуместна.

В последвалия час и половина разговор Христов разказа интересни неща.

Разследването било прекратено?

Причината Йордан Христов да е обект на интерес от страна на каталунската полиция е във факта, че той е представител на кипърската офшорка Palms Enterprises, инвестирала парите в магазина. Христов се оказа добре информиран за хода на разследването. Той беше категоричен, че казусът с къщата в Барселона е затворен от испанската прокуратура. 

“Цялата история там е приключила! И лично е дал испанския… аз не съм там, но всички други са аут, лично главния (вероятно прокурор), който вкара…”

Ако това е така, случаят е прекратен след началото на юни, когато в. Сега писа, че испанската полиция още води разследване. 

“Разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация.” – казва тогава пред кореспондент на в. Сега говорител на каталунската полиция.

В България също беше образувано разследване след публикациите на “Ел Периодико”, което беше прекратено на 12 май без да са известни мотивите на държавното обвинение.

От сдружението БОЕЦ, което първо подаде сигнал до испанската прокуратура казаха, че не са получавали информация, че разследването в Испания е прекратено.

“До нас не е стигала такава информация, а като сигналоподатели би трябвало да ни информират”

Георги Георгиев – председател на ГД БОЕЦ

Христов: Бракът ми е грешка. Не е мое детето

Йордан Христов определи брака си с Борислава Йовчева, като резултат от грешка. Той не пожела да развие мисълта си какво точно е естеството на грешката: от личен, икономически или политически характер. 

Той също така отказа да отговори дали бракът му с Борислава Йовчева е фиктивен, дали е сключен под принуда и дали е сключен, за да послужи като алиби на Бойко Борисов по разследването за пране на пари в Испания, след като премиерът по свои канали е научил за предстоящата публикация и е очаквал публичния скандал. 

Бизнесменът отказа и да ни отговори къде се намира съпругата му. 

“За брак, за такива работи и коя съм ***нал, моля ти се не ме питай. Това са лични неща.” – каза той.

Христов каза също, че не поддържа връзка с Бойко Борисов от 20 години, а познанството му с него му е докарало само ядове. 

“Това, че на времето съм играл тенис с него само ми вреди… Ти искаш на всяка цена да ти кажа, абе Бойко Борисов, той ми е пръв приятел и аз съм такова… ми всеки прави грешки да речем! Ти не правиш ли грешки? Някоя булка не си ли ***нал? И след това да ти иде… да не те е хванал яд?… От Бойко Борисов, от него само ядове съм имал, знаеш ли колко ме интересува?

Важен детайл, споменат от Христов е, че детето на съпругата му Борислава Йовчева не е от него. Но не сподели от кого е.

“Не е мое детето то е преди мене. Това са лични работи, но за бизнес мога да говоря.”

За еврофинансирането и бизнеса

Според информационната система на БРРД, фирмите свързани с Йордан Христов са получили над 7 милиона лева финансиране по европейски проекти. Сред бенефициарите са индустриалните предприятия “Химмаш” и “ОМЗ”, но също и туристически и хотелиерски компании. Списък с проектите е приложен в края на статията. Фирмите с които е свързан Йордан Христов имат и внушителен брой спечелени обществени поръчки за близо 16 млн. лв. /приложение 2/.

Репортерът попита Йордан Христов дали тези спечелени проекти не са в резултат на близостта му с Борисов и неговия тенис-партньор Иван Саздов и дали има пренасочени средства към Барселона. Той категорично отрече да има някакви злоупотреби, но разкри интересния факт, че е ходил лично при бившия министър на икономиката Лукарски, защото бил изнудван от някакви хора за европейски проект.

ЙХ: “Аз правя търг за доставка на машини, идват и ми викат, „ако ние не спечелим, тогава няма да получиш средства“.

Репортер: Подадохте ли сигнал за корупция?

ЙХ: Мнееее!

Репортер: Защо?

ЙХ: Аз съм отишъл при министъра и съм казал, и министъра не беше от ГЕРБ! От СДС беше – Лукарски!… Той е бил министър, олицетворение за мене и аз отидох и му казах, едни момчета с едни Rolex-и идват и ми казват… и действително те държаха (… ) 

Тук обаче Христов смени темата и не пожела да се върне към нея. Той няколко пъти повтори, че всички негови европроекти са проверявани от ОЛАФ и всичко в тях е изрядно.

“Един лев не липсва. Можеш да ми видиш всички машини.” – категоричен бе той.

Проектите спечелени от Христов обаче не са само за машини. Близо 600 000 лв. са за хотелиерския му бизнес. Фирмите “Перла Турист” и “Перла Турист Инвест” са и сред бенефициарите на помощите за коронавирус със 77 866 лв. Очевидно Христов не се е вслушал в призива на премиера Борисов да продаде луксозния си мерцедес, край който го засече нашия екип, за да плати заплати на работниците си и разчита на държавата.

Сикаджийски и банкянски връзки

През далечната 1997 г. Христов става съдружник с русенеца Илиян Рачев Пенев, известен още с прякора си Мацола. Мацола е един от видните представители на групировката СИК в крайдунавския град. След серия скандали и разследвания, от които се измъква сух, Мацола открива ресторантьорски бизнес в Барселона заедно с Христо Стоичков.

От тези години датира и общия бизнес на Бойко Борисов с друг знаков сикаджия – Румен Николов – Пашата, с когото въртят бизнес с контрабандни цигари в Бургас.

Старите връзки на Христов със сикаджията са актуални и днес. Жената до Мацола Миглена Христова Николова е станала представител на фирмата Ema Bgs SL след първите анонимни публикации за чудодейното забогатяване на Йовчева и нейния баща – Георги Йовчев, който излиза от управлението на фирмата.

В България Христов има бизнес връзки с особено приближения до Борисов шеф на тенис клуба в Банкя Иван Саздов. Саздов е и бизнес съдружник с премиерския братовчед Ради – Радослав Иванов, който поема от Борисов охранителния бизнес на “Ипон”, след влизането му в политиката. Освен това Саздов е активист на ГЕРБ от самото начало на партията, основана от тогавашния кмет на София.

Христов притежава голяма къща в Банкя, установи проверка в Имотния регистър. Тя не е в съседство с къщата на Борисов, или по-скоро “квартала на Борисов”, тъй като повечето къщи около неговата са изкупени от братовчеда му Ради. Но има предимството да е съвсем близо до тенис клуба на Саздов.

Не съм влагал пари в магазина

На въпроса за инвестицията на милиони в бутика в Барселона много преди брака с Йовчева, Христов отрече това да са негови пари.

ЙХ: Не съм влагал, абсолютно. Не съм, не съм. 

Репортер: А кой ги е влагал?

ЙХ: Е какво ме интересува мен кой ги е влагал. 

Репортер: Не ви интересува кой е влагал средства в магазина на жена ви?

ЙХ: Е то е било преди мене! Аз какво да направя? Преди мене! Тя такива загуби е направила Разбираш ли? Какво пране на пари? 

Въпросът е обоснован с факта, че Йордан Христов представлява офшорката Palms Enterprises, от която са дошли парите, а бившата му половинка в живота Силвия Николова е била управител на фирмата Ema B.G.S., която е инвестирала в бутика. Странната незаинтересованост на Христов за тази инвестиция на представлявана от него фирма контрастира с неговата осведоменост за финансовите загуби на испанската компания под управлението на новата му жена. Според финансовите отчети загубите са за минимум 600 000 евро.

Palms Enterprises е акционер в “Спортни имоти Приморско”, където член на УС е Иван Саздов

Palms Enterprises не е създадена специално за инвестицията в Барселона. Още през 2010 г. oфшорката излиза като акционер в “Спортни имоти Приморско”, която строи аквапарк в южния ни курорт. От Palms под формата на заем идва значителна част от средствата за този проект.

От документите в Търговския регистър се вижда също, че по това време Христов представлява офшорката, а Иван Саздов е член на управителния съвет на “Спортни имоти Приморско”.

Заеми от фирми на Христов и офшорки за “Спортни имоти – Приморско”

Друга част от средствата за аквапарка са заеми от фирмите, бенефициари на европейски средства – “Химмаш” АД, “ОМЗ” ООД, “Перла Турист” АД и още една офшорка – Gordon Holdings. Компанията е регистрирана в щата Делауеър в САЩ, където крайният собственик не е публичен. Тази фирма е представлявана от Белинда Ланион от англонормандския остров Гърнси, известен като данъчен офшорен райПрез 2015 г. тя е осъдена на затвор заедно със съпруга си Майкъл Дойл за участие в мащабна престъпна схема за пране на пари, съобщава BBC.

Приложение 1: Европейски проекти спечелени от фирми свързани с Йордан Христов

Химмаш АД 836143969

ID: BG161PO003-2.1.13-0198-C0001

Сума: 1 088 024 лв.

ID: BG161PO003-2.1.04-0913-C0001

Сума: 299 036 лв.

ID: BG051PO001-2.3.02-0196-C0001 ESF-2302-09-15002

Сума: 93 935 лв.

ID: BG16RFOP002-2.001-0156-C01

Сума: 844 545.35 лв.

ОМЗ ООД 831641688

ID: BG161PO003-2.1.13-0018-C0001

Сума: 848 415 лв.

ID: BG161PO003-1.1.04-0061-C0001

Сума: 1 652 171 лв. 

ID: BG16RFOP002-2.001-0923-C01

Сума: 893 400.00 лв.

ID: BG16RFOP002-1.001-0228-C01

Сума: 916 800.00 лв.

Перла Турист АД 102123255 

ID: BG161PO003-2.1.12-0819-C0001

Сума: 326 094 лв.

Перла Турист Инвест АД 204126475

ID: BG05M9OP001-1.019-0080-C01

Сума: 268 804.27 BGN

Общо: 7 231 224 лв. или 3,7 M €

Приложение 2: Обществени поръчки спечелени от фирми свързани с Йордан Христов

Химмаш АД участва в 4 поръчки за общо 6 329 587,19 лв.

ОМЗ ООД участва в 3 поръчки за общо 1 213 193,84 лв.

Перла Турист участва в 5 поръчки за общо 1 569 366,00 лв.

НТ Неротек участва в 1 поръчка за общо 539 649 лв.

Комуналтехмаш участва в 20 поръчки за общо 2 116 729,37 лв.

Европейска здравноосигурителна каса участва в 3 поръчки за общо 4 921 428,00 лв.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.