Премиерът Бойко Борисов днес съобщи, че целият ресурс на здравната система ще бъде пренасочен за борба с Covid-19. Точните му думи са: "Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса" - но така оставаме с впечатлението, че останалите нуждаещи се ще бъдат лишени от здравни грижи. И думите му кънтят като официално оповестяване: "Инсулти, инфаркти, трансплантации, раковоболни, със специални потребности... спасявайте се!". Зловещо е! Зловещо е, защото е вярно и вече се случва.

"Огромната" сума, която се преразпределя за борба с коронавируса, съобщи Бойко Борисов, възлиза на 81 млн. лева. Без изненада оставаме от факта, че парите са осигурени от борбата с контрабандата и престъпността. Мантра, която периодично се повтаря, огласявайки се от министър-председателя, че в хазната влизат милиарди от тази "борба". Нищо, че за осъдени контрабандисти, дори такива лежащи в ареста, никой не е чул, ни разбрал. Може би, защото такива няма. Пак добре, че парите не са от корупция, защото сме на първо място в ЕС по това "усещане", а в замяна видяхме и премиерското чекмедже - пълно с милиони евро и златни кюлчета.

Все пак остава на дневен ред екзистенциалният въпрос - защо от контрабанда и престъпност се отделят само 81 млн. за борба с коронавируса, след като уж ставало въпрос за милиардни постъпления в държавния бюджет от пресичането на тези противоправни деяния?! И кога ще научи българският премиер, че той никога, нищо не дава, а само дели на 1. Всичко останало, включително и "разделеното на 1", идва от данъкоплатците - било то български, европейски...

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.