"Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив - многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал - днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни", коментира пред "Сега" премиерът Бойко Борисов по повод интервюто на хазартния бос пред БТВ. Премиерът не каза ще поиска ли оставката на  Горанов. Бесен е и от обвиненията, че се разпорежда в спорта.

По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов каза: "Какво сме му взели - завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта."

Още по темата: Васил Божков: Пеевски назначи Гешев, Горанов да си подаде оставката, Борисов унищожи ФК "Левски"

Премиерът категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали. "Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона... Всички вече са обвиняеми", каза той. Борисов визира промените в закона за хазарта, направени през декември 2013 г., когато, случайно или не, депутатите пропускаха да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса. По това време управлява кабинетът на Пламен Орешарски с мнозинство от БСП и ДПС.

Борисов е бесен и от обвиненията, че се разпорежда в спорта. "Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове. От кой ли не получавам такива искания, включително и от "Левски". Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил", бе категоричен той.

Борисов редовно влиза в ролята на спасител за футболните клубове, като през последното десетилетие неведнъж намира спонсори, включително и държавни, и раздава милиони за стадиони на частните клубове. Примерите са много, като само от началото на 2020 г. премиерът "раздаде" 37 млн. лв. за стадионите на "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив, а на "Левски" обеща подкрепа за изграждане на козирка на ст. "Георги Аспарухов" и за евентуално финансиране чрез спортния тотализатор.

Впрочем, относно помощта за "сините", спортният министър Красен Кралев заяви в прав текст, че държавата е готова да помогне на клуба, ако бъде сменена собствеността му. В момента мажоритарен собственик е приближеният до Васил Божков бизнесмен Георги Попов.

"Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент", добави Борисов. Сутринта Божков каза, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните.

"Сега" зададе и въпроси на министъра на финансите Владислав Горанов - колко пъти се е виждал и колко пъти е разговарял с Васил Божков, вярно ли е, че лично е представил шефовете на комисията по хазарта на шефа на "Нове Холдинг", и дали ще подаде оставка. От пресцентъра на МФ отговориха, че министърът ще направи изявление по тези въпроси пред журналисти в парламента.

Когато избухна скандалът, Владислав Горанов обяви, че не е имал представа за поразиите в хазарта - въпреки че този бизнес е в неговия ресор и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта.

"Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност", каза Горанов по повод на обвиненията на прокуратурата, че държавата е пропуснала да събере стотици милиони левове такси от двете популярни лотарии на Васил Божков. 

Тактиката на министъра още в самото начало на скандала с частните лотарии е да се дистанцира от работата на комисията по хазарта и от упреците, че в продължение на години не е защитил интересите на бюджета. "Ако съм знаел, не бих допуснал", каза той, старателно избягвайки думата "оставка" .

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.