В Малта виден бизнесмен беше задържан във връзка с убийството на журналистката Дафне Галиция. Това стана ден, след като полицията разкри, че е задържала мъж, смятан за посредник при покушението преди две години. Премиерът му предложи помилване в замяна на информация, която би довела до разкриване на поръчителя.

Журналистката беше убита преди повече от 2 години с бомба, заложена в колата й.

Йорген Фенек - добре познат в Малта, директор и съсобственик на бизнес- група, спечелила през 2013 година крупна обществена поръчка за изграждане на газова топлоцентрала в страната. От няколко часа - с белезници на ръце. В 6 часа българско време тази сутрин, малко преди изгрев слънце, се опитал да отплава с яхтата си "Джо" от пристанището Портомасо на 8 км северно от Валета. Полицията обаче пресрещнала луксозната лодка и предотвратила евентуален опит за бягството му от страната, като принудила плавателния съд да се върне в пристанището. Каква е връзката с убитата журналистка?

Осем месеца преди да бъде убита с експлозив, прикрепен към колата й, Дафне Каруана Галиция пише за мистериозна фирма с името "17 Черно", базирана в Дубай и свързаната с малтийски политици. Тя не успява да открие собственика. Това обаче прави агенция Ройтерс в свое разследване, което установява, че това е именно Фенек. По - късно финансовите служби в Малта разкриха писмо от февруари 2015 година, според което фирми в Панама трябвало да получат преводи от "17 Черно" за неуточнени услуги. Въпросните компании в Панама били притежавани от тогавашния енергиен министър Конрад Мици и Кийт Скембри, шеф на кабинета на правителството и очаквали плащане до 2 млн. долара от „17 черно" в рамките на година. В текста не се споменава газоцентрала и няма доказателства за направени плащания. Пред Ройтерс Мици и Скембри коментирали, че не знаят за връзка между дубайската фирма и малтийския бизнесмен, нито за планирани плащания, разказва БНТ.

Днес премиерът Джоузеф Мускат подчерта, че ако инстутициите не си бяха свършили работата, е можело заподозрени лица да избягат от страната.

Джоузеф Мускат, министър - председател на Малта: Ако питате дали Скембри и Мици имат нещо общо с престъплението, според информацията, с която разполагам, нямат нищо общо. До този момент няма никакви признаци, че който и да било политик или споменатите лица са замесени в случая.

Полицията разполага с 48 часа за разпити на задържания бизнесмен, в този срок трябва или да му повдигне обвинения, или да го освободи. Бруталното убийство на разследващата журналистка шокира Малта и повдигна въпроси за върховенството на закона на острова.

Последвайте страниците ни във Facebook и Instagram:    Facebook 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.